FENA Novost: PSBiH – Razgovori o dinamici evropskog puta BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-03 17:50:52

PSBiH – Razgovori o dinamici evropskog puta BiH

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) – Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Senad Šepić, Maja Gasal-Vražalica, Željko Komšić, Nikola Lovrinović, Šemsudin Mehmedović, Saša Magazinović i Lazar Prodanović razgovarali su danas s predstavnicima institucija BiH, civilnog društva, akademske zajednice i ekspertima za evropske integracije o dinamici ispunjavanja uvjeta na putu BiH ka Evropskoj uniji (EU), s posebnim naglaskom na posao koji našu zemlju očekuje nakon dobivanja upitnika Evropske komisije.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović upoznao je nazočne o tome da će BiH 9. decembra dobiti upitnik Evropske komisije, na koji naša zemlja mora odgovoriti u roku od šest mjeseci. Po Dilberovićevim riječima, u tom procesu fokus mora biti na kvaliteti odgovora na upitnik, kako se ne bi desilo da nam Evropska komisija dostavi i dodatna pitanja. S tim u vezi, dodao je on, kontinuirano se vrše obuke kako bi službenici bili što bolje pripremljeni za posao koji nas očekuje nakon 9. decembra, saopćeno je iz PSBiH.

Sastanku je prisustvovao je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji je rekao da BiH što prije treba postati punopravna članica EU, jer članstvo u EU jamči ekonomski prosperitet, istinsku vladavinu prava i rješavanje mnogih pitanja koja ovu regiju opterećuju dugi niz godina. Zato, poručio je Crnadak, u BiH potpuni fokus mora biti na reformama koja nas očekuju na evropskom putu, dok dnevnopolitička pitanja, kako je rekao, treba ostaviti po strani.

Na sastanku je poručeno da treba ojačati ulogu parlamentaraca svih razina vlasti u procesu evropskih integracija naše zemlje, a zastupnike i izaslanike PSBiH još aktivnije uključiti u nadzor provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Sudionici su se složili i oko toga da je u proces evropskih integracija potrebno aktivno uključiti i predstavnike civilnog društva i akademske zajednice. Rečeno je i to da predstavnicima civilnog društva i akademske zajednice treba omogućiti da odgovaraju na upitnik Evropske komisije, a istaknuta je i ideja formiranja skupine za Evropu koju bi činili parlamentarci svih razina vlasti u BiH,  predstavnici civilnog društva i akademske zajednice.

Tokom razgovora istaknuto je i to da proces evropskih integracija treba u što većoj mjeri promovirati u bosanskohercegovačkoj  javnosti. S tim u vezi, danas je poručeno kako je potrebno izraditi strategiju komuniciranja s javnošću o evropskom putu naše zemlje.

Sudionici su se dogovorili da ovakav vid zajedničkog djelovanja predstavnika institucija BiH s predstavnicima civilnog društva i akademske zajednice treba nastaviti.

Naredni sličan sastanak dogovoren je u razdoblju iza 9. decembra, navodi se u saopćenju.

(FENA) H.D.