FENA Novost: Osmanović: Tražit ćemo da se fiksira rok važenja ugovora

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-03 09:34:09

Osmanović: Tražit ćemo da se fiksira rok važenja ugovora

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) – Količine ličnih karata i vozačkih dozvola koje će biti plaćene, rok važenja ugovora, avansno plaćanje, preuzimanje vlasništva nad opremom za personalizaciju ličnih dokumenata i cijena ugrađenog mikročipa bit će dijelovi ugovora sa kompanijom Muehlbauer čiju će izmjenu tražiti predstavnici bh. institucija, kazao je za “Faktor” ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Kao stoje poznato, 2012. godine, u vrijeme dok je direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) bio Siniša Macan, potpisan je ugovor sa kompanijom Muehlbauer iz Banje Luke o isporuci ličnih karata vozačkih dozvola, vrijedan više od 100 miliona maraka. Rok važenja ovog ugovora je 10 godina, a prema njemu BiH se obavezala da će preuzeti i platiti pet miliona ličnih karata i dva miliona vozačkih dozvola, bez obzira na to kolike budu potrebe države za ličnim dokumentima.

Međutim, potrebe BiH za ovim dokumentima su daleko manje. Problem je i to što isporučilac ne može odštampati bjanko dokumente, nego ih može izraditi za poznatog korisnika, odnosno tek nakon što građani podnesu zahtjeve za njihovo izdavanje, tako da bi za vrijeme trajanja ugovora, u periodu od 10 godina, firma Muehlbauer isporučila daleko manji broj dokumenata.

– Kako bi se osiguralo da BiH ipak preuzme svu naručenu količinu ličnih dokumenata, istovremeno je uz ugovor sačinjen i sporazum o tumačenju njegovih odredbi. Prema tom sporazumu, ako BiH za 10 godina ne preuzme sve naručene količine, važenje ugovora bi se produžilo. Prema sadašnjim procjenama rok važenja se trebao produžiti za oko pet godina. Zbog toga ćemo u pregovorima sa Muehlbauerom tražiti da se u izmjenama ugovora fiksira rok njegovog važenja na 10 godina, bez obzira na količinu dokumenata koje preuzme BiH, te da imamo obavezu plaćanja samo preuzetih dokumenata, bez obzira na procijenjene količine, koje su višestruko veće od stvarnih potreba. Tražit ćemo i da budžet BiH, ako ne preuzme svu procijenjenu ko ličinu, ne trpi nikakve štete odnosno da ne moramo plaćati nikakve „penale” – pojasnio je Osmanović za “Faktor”. 

(FENA) F.F.