FENA Novost: Iznimno bogat program drugog dana Jazz Festa Sarajevo

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-03 22:58:54

Iznimno bogat program drugog dana Jazz Festa Sarajevo

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) – Drugog  dana Jazz Festa Sarajevo ponuđen je iznimno bogat program i publika je imala priliku odslušati čak sedam koncerata.

Program je počeo koncertima u Pozorištu mladih, a prvi je nastuio trio Tatran koji čine muzičari mlađe generacije. Nakon njih polusatni solo koncert održao je sjajni francuski gitarista Marc Ducret, a zatim Samuel Blaser Trio, švicarske zvijezde u usponu.

U Bosanskom kulturnom centru   nastupio je njemački duet trubača Markusa Stockhausena i pijaniste Floriana Webera, vrhunskih umjetnika bogatih karijera i diskografija, dobitnika brojnih nagrada, predstavljajući publici zajednički projekt Inside Out.

To je prvi Stockhausenov rad za slavnu diskografsku kuću ECM od albuma Karta iz 2000. godine. Nakon eksperimentiranja s elektronskom muzikom u ranim fazama njihove saradnje, njemački duet je stvorio potpuno akustični album sa snažnom introspektivnom muzikom, koja je fascinirala publiku u BKC-u. 

U 22 sata nastupio je i virtuozni Taksim Trio  koji je izveo repertoar s novog albuma.

Bogati program drugog dana Jazz Festa okončan je nastupom Matije Dedića u prepunoj sarajevskoj Vijećnici koji je izvodio repertoar svog nedavno preminulog oca Arsena.

(FENA) D.V.