FENA Novost: DOP: Olakšati studentima pristup zdravstvenim uslugama

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-03 21:29:04

DOP: Olakšati studentima pristup zdravstvenim uslugama

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) – Demokratski omladinski pokret (DOP) oštro osuđuje planirano zatvaranje studentske poliklinike i upozorava vlasti Kantona Sarajevo (KS) da bi ovakav ishod doprinio pogoršanju zdravstvenog i materijalnog stanja studentske populacije koja ne dolazi s prostora KS-a.

– Pozivamo Vladu Kantona i nadležno ministarstvo da još jednom razmotre ovu odluku i da je odgode do kraja ljetnog semestra naredne godine kada većina studenata ode svojim domovima, a da do tada realiziraju alternativu koja bi spriječila da studenti koji nemaju prijavljeno stalno prebivalište u Sarajevu ostanu bez zdravstvene zaštite u Sarajevu – navodi se u saopćenju DOP-a.

Iz ove organizacije navode da postoje modeli koji bi olakšali studentima liječenje ne samo u Sarajevu, već i u drugim gradovima te da je samo potrebna volja da se implementiraju.

– Jedan od modela bi mogao predviđati osnivanje posebnog zdravstvenog fonda i osiguranja za studente na federalnom, eventualno čak i na državnom nivou, u koji bi svi kantoni ili/i entiteti participirali i preko kojeg bi se osiguralo da studenti bez obzira na mjesto boravka imaju zdravstvenu zaštitu. Ovako bi i vanredni studenti koji nemaju zaposlenje imali priliku da na osnovu plaćanja određenog iznosa doprinosa imaju zdravstvenu zaštitu – navodi se.

Kako se dalje navodi, cilj je olakšati pristup zdravstvenim uslugama, te omogućiti da studenti kroz posjedovanje osiguravajuće kartice mogu da se liječe u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u cijeloj državi.

– Takvi modeli postoje na zapadu i uz malo političke volje primjenjivi su i u Bosni i Hercegovini.
Nadamo se da će strukture vlasti prepoznati problematiku koja se stvara zatvaranjem ove ustanove u Sarajevu, te da će barem prepoznati neke od ideja kao što je ova koju naša organizacija predlaže kako bi olakšali studentima pristup zdravstvenim uslugama – navodi se u saopćenju.

(FENA) M.B.