FENA Novost: Potvrđena optužnica protiv Mrkonjića koji se tereti za ratni zločin

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-31 15:32:49

Potvrđena optužnica protiv Mrkonjića koji se tereti za ratni zločin

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) – Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) protiv Fikreta Mrkonjića (62) iz Banovića zbog postojanja osnovane sumnje da je kao pripadnik Armije RBiH počinio krivično djelo – ratni zločin protiv civila.

Tužilaštvo je u istom predmetu vodilo istragu i podiglo optužnicu protiv još jedne osobe za isto krivično djelo. Ova osoba je u međuvremenu preminula, te će Kantonalni sud Tuzla radi smrti obustaviti krivični postupak u odnosu na njega.

Optužnicom se Mrkonjić tereti da je s još jednom osobom u septembru 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije u brigadi Armije RBiH u Banovićima, iza objekta salona namještaja u ovom gradu, zaustavio civila hrvatske nacionalnosti, te su mu palicama i nogama zadali veći broj udaraca u predjelu glave, grudnog koša, leđa, ruku i ramena.

Oštećeni je uslijed prestanka disanja i gušenja,  kao posljedice nanesenih povrijeda, preminuo istog dana.

U optužnici je navedeno i da je Mrkonjić kao pripadnik Armije RBiH postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata iz 1949. godine.

Pred Kantonalnim sudom u Tuzli održano je ročište za izjašnjenje o krivnji optuženog, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

(FENA) M.B.