Uoči Noći vještica – jeziva mjesta u svijetu

GPS za dušu Svijet tajni

Noć vještica ili Halloween, 31. 10., paganska je svetkovina koja se, poput brojnih drugih sličnih tema, u modernom vremenu potpuno komercijalizirala, pa služi za zabavu – i obavezno trošenje novca. Uoči tog ‘praznika’ imamo nešto drugačiju priču.

Ako vas drakula ili duhovi ne plaše dovoljno da pobjegnete glavom bez obzira, predstavljamo vam neke od najjezivijih lokacija na Zemlji. Ovo nisu drevna mistična mjesta ili prirodne lokacije, već imaju ili bizarnu istoriju ili čudne i nerazjašnjene okolnosti, ili su plod čovjekove destruktivnosti.

Ostrvo lutaka

Pedeset godina mukotrpnog rada trebalo je jednoj osobi, da cijelo ostrvo ukrasi ovim lutkama u znak sjećanja na jednu djevojčicu i njenu lutku, koju je pronašao prije 60 godina kako beživotno pluta u rijeci. Ostrvo lutaka (La Isla de las Munecas), nalazi se na sred močvare u srcu teritorije Asteka. Don Julian Santana Barrera 50 godina je pokušavao udovoljiti duhu djevojčice ali neuspješno – jer je 2001. godine poginuo u istom kanalu u kojem je pronašao njezin leš.

Hellingly Hall

Institut za mentalno oboljele Hellingly (Engleska) je pravi pakao. Ova jeziva i strašna bolnica je djelo poznatog graditelja sanatorija G.T.Hinea i prostire se na 63 hektara, a u njoj se nalaze bazeni, tobogani i sale za ples. Hellingly je okružen mitovima i legendama (možda su priče čak i istinite) o mučenju pacijenata, čuvenim eksperimentima ludih naučnika i drugim bolestima ljudskog uma. Iako se po izgledu tako ne čini, bolnica je napuštena 1994 godine zbog navodnih skandala sa pacijentima, odakle i počinju glasine o eksperimentima, a bila je i uzor za nekoliko filmova strave i užasa.

Guankanjima, photo Jordy Meow

Po izgledu se predpostavlja da je Gunkanjima napušten nakon posljedica bacanja atomske bombe na Nagasaki, što je sličan slučaj i sa Černobilom, ali ova dva grada su vezana samo činjenicom da su napuštena i jeziva. Gunkanjima je napuštena 1974. godine, a sto godina prije ovo je bio rudarski grad i mnogo ljudi je izgubilo živote u rudarskom oknu, a korišten je i kao logor za 500 korejanskih zarobljenika u Drugom svjetskom ratu. Priče vezane za duhove u ovom gradu se veoma popularne, pa čak i priča da je cijelo ostrvo ukleto.

Pripyat

Prypiat je napušten 1986., 16 godina nakon osnivanja, nakon katastrofe u nuklearnoj centrali Černobil. Grad je nekada imao 50.000 stanovnika, a precizan broj poginulih se ne zna do danas i ovo je grad mrtvih. S obzirom da je nivo radijacije u gradu spao na sigurne granice, neko je došao na ideju da bi mogao biti zanimljiva turistička destinacija, što je i postao 2002 godine.

I za kraj vam predstavljamo grad koji ni po čemu nije strašan, ali je strašno zanimljiv.

Grad blizanaca

Candido Godoi, grad za odmor na jugu Brazila, u svijetu poznat kao prijestolnica blizanaca, gdje se u zadnjih 30 godina rađaju u velikom broju!!!

Šansa da se rode blizanci u Candido Godoi je 18 puta veća nego u ostatku svijeta (svaki peti porod rezultira blizancima). Kada se saznalo za ovu činjenicu, mnogi svjetski umovi su željeli odgonetnuti misteriju i došli su do dva zaključka. Prvi je da je to posljedica izlaganja toksičnog otpada, kojeg uopšte nema u blizini, a drugi zaključak je da je ovo plod incest. Postoji još jedna teorija koja nažalost zvuči uvjerljivo, a protagonist je jedan od najčuvenijih Nacista doctor Mengele (Anđeo smrti). Čuveni istoričar Horhe Camarasa tvrdi da je Mengele došao baš u ovaj gradić 1963. godine i da se predstavljao kao veterinar, a kasnije počeo raditi I kao ginekolog, akušer, genetičar i vještački otac male vojske Arijevaca. Oni koji barem malo znaju o doktoru Mengelu, znaju koliko je bio fasciniran blizancima i stvaranju genetski modifikovane Arijevske rase.

(foografije: wikipedia)