FENA Novost: Hollande na odavanju počasti Romima interniranim iz Francuske

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-28 11:42:20

Hollande na odavanju počasti Romima interniranim iz Francuske

PARIZ, 28. oktobra (FENA) – Francois Hollande će sutra u Montreuil-Bellay prisustvovati nacionalnom odavanju počasti Romima interniranim pod Višijskim režimom (Vichy) i tom prilikom će priznati odgovornost francuske države u deportitanju Roma, otkrio je RTL.

Interniranje Roma od strane tadašnjeg  Višijskog režima u vrijeme Drugog svjetskog rata je manje poznati dio historije.

U augustu 1940. godine bilo je 25 kampova, a među najvećim je bio Montreuil-Bellay.

U subotu, prema RTL-u, ceremonija će se održati u logoru u Montreuil-Bellay, koji je klasificiran 2010. godine kao historijski spomenik.

Prema RTL-u brojne porodice imaju nekog člana (oca, babu ili djeda)  koji su bili u kampovima odakle su deportirani i nacističke logore  u Njemačkoj.

List Le Figaro navodi da će francuski predsjednik sutra  kazati da prihvat odgovornost Francuske za interniranje Roma u Drugom svjetskom ratu.

“Jedna zemlja uvijek ‘poraste’ kada prizna svoje greške”,  reći će Hollande u subotu u Montreuil-Bellayu.

U Francuskoj, vlasti su primjenjivale restriktivne mjere protiv Roma čak i prije njemačke okupacije zemlje. Deportovanja Roma započela su iz okupirane Francuske ubrzo krajem decembra 1941. godine. U neokupiranoj zoni, Vichy, zvaničnici su  internirali oko 3500 Roma. Većina njih je kasnije poslata u logore u Nemačku-poput Buhenvalda, Dahau i Ravensbrika.

(FENA) B.D.