FENA Novost: Predložena mjera pritvora za osumnjičenog Branka Sekulovića

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-24 11:52:45

Predložena mjera pritvora za osumnjičenog Branka Sekulovića

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) – Iz Tužiteljstva BiH je saopćeno da je predložena mjera pritvora za osumnjičenog Branka Sekulovića (1962).

U okviru akcije kodnog naziva „Kruna“, prikupljena su saznanja da se osumnjičeni koristi krivotvorenom ispravom sa ukradenim identitetom državljanina BiH. 

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužiteljica iz Posebnog odjelaza organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, uputila je prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog čiji je stvarni identitet Branko Sekulović, rođen 31. maja 1962. godine u Prištini, državljanin Republike Srbije.

Taj osumnjičeni otkriven je od policijskih djelatnika Granične policije BiH, prilikom pokušaja ulaska u BiH, na MGP Brod, a koristio se krivotvorenim identitetom na ime  Mario Trivan, rođen 1968. godine u Hamburgu, prijavljen u Gradišci.

Osumnjičeni se tereti za kaznena djela organiziranog kriminala, u svezi sa kaznenim djelima nedopuštene trgovine, krivotvorenja isprave i krivotvorenje ili uništavanje službene isprave.

On je osumnjičen u okviru akcije kodnog naziva „Kruna“, koju Tužiteljstvo BiH provodi zajedno sa Upravom za organizirani i teški kriminalitet MUPRS-a, u okviru koje se vrši procesuiranje organizirane kriminalne skupine, koja je omogućavala krađu identiteta stvarnih građana BiH, koji uglavnom ne borave u BiH, te izradu osobnih dokumenata sa tim podacima kojima su se koristili počinitelji organiziranog kriminala iz BiH i zemalja regije.

Prema dostupnim podacima, za ovim osumnjičenim traga pravosuđe Srbije, zbog višestrukih kaznenih djela, uključujući i ubojstva. 

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te mogao počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora je upućen Sudu BiH.

(FENA) D.V.