FENA Novost: U Galeriji Java traje performas ’48 sati budnosti’ posvećen svim izbjeglicama

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-07 16:38:04

U Galeriji Java traje performas ’48 sati budnosti’ posvećen svim izbjeglicama

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) – Performans “WakEUp! 48 sati budnosti”, koji je počeo jučer u Galeriji Java u okviru programa MESS OFF Internacionalnog teatarskog festivala MESS, trajat će do subote uvečer do kada ga svi zainteresirani mogu pogledati.

Performans je dio WakEUp-a, multidisciplinarnog projekta Hartefakt fonda koji se bavi pitanjem izbjeglištva, a publiku poziva na humanost, solidarnost i ne-ćutanje, na djelovanje i budnost. Projekt je prvi put izveden u Beogradu u decembru 2015. godine.

Autori i autorice ovog performansa su Andrej Nosov, Srđan Ćešić, Marko Drobnjaković, Nevena Negojević, Janko Dimitrijević, te Jelena Graovac.

Učesnici performansa čitaju iz Crvene knjige u kojoj se nalaze tekstovi što su sakupili autori i koja se stalno nadopunjava.

U Crvenoj knjizi nalaze se svjedočanstva izbjeglica iz cijelog svijeta od antike do današnjih dana.

Srđan Ćešić, govoreći za Fenu o prvih dvadeset sati čitanja, rekao je da je zadovoljan odazivom građana Sarajeva, ali i umjetnika koji gostuju na Festivalu MESS.

– Bilo je dosta dirljivih momenata i u tom smislu je cilj performansa ispunjen. Da tu empatiju prema ljudima čiji su životi sada ugroženi na svaki način pokažemo. I da je pokažemo mi koji u svojoj bližoj ili daljnjoj prošlosti imamo iskustvo sa izbjeglištvom, progonima, patnjom- rekao je Ćešić.

On smatra da su naša društva posljednja koja bi smjela da pokažu nekakav zazor ili nerazumijevanje za ljude koji sad imaju problema kakve npr. imaju izbjeglice iz Sirije ili bilo odakle da dolaze.

Performans prate izložba fotografija “Na putu” o izbjeglicama sa Bliskog istoka i video radovi “Viončelo” autora Srđana Ćešića koji projektuje fotografije, te video “Solidarnost” Andreja Nosova posvećen zbivanjima u 48 sati čitanja.

Autor izložbe koja se sastoji od 25 potresnih crno-bijelih fotografija je beogradski fotograf Marko Drobnjaković.

Fotografije prikazuju život u izbjeglištvu, kao i put u nepoznato u potrazi za boljim sutra.

(FENA) M.L.