FENA Novost: Quaedvlieg-Mihailović: Kultura veliki resurs i ljudski potencijal BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-21 12:46:45

Quaedvlieg-Mihailović: Kultura veliki resurs i ljudski potencijal BiH

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) – Žiri Europa Nostre, koji sarađuje s Evropskom komisijom, bio je impresioniran entuzijazmom i požrtvovanjem uposlenika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, koji u veoma teškim okolnostima nisu odustali od ovog muzeja – istakla je generalna sekretarka Europa Nostre Sneška Quaedvlieg-Mihailović.

To je kazala predstavnicima medija na proslavi organiziranoj danas u Sarajevu za uposlenike i aktiviste Zemaljskog muzeja BiH i Udruženja građana (UG) “Akcija”, koji su dobitnici prestižne nagrade Grand Prix 2016 za kulturno naslijeđe.

Quaedvlieg-Mihailović je istakla da je ova nagrada, koju zajednički dodjeljuju Evropska komisija i panevropska federacija nevladinih organizacija u oblasti kulturnog naslijeđa – Europa Nostra, najznačajnija evropska nagrada u oblasti kulturne baštine.  

– Uposlenici su se pretvorili u anđele čuvare Zemaljskog muzeja koji su danju i noću čuvali muzej i njegove kolekcije te svojim znajem i požrtvovanjem doprinijeli tome da Muzej ponovo bude otvoren – kazala je je generalna sekretarka Europa Nostre.

Podsjetila je na kampanju “Ja sam muzej” koju je u saradnji s fotografom Zijahom Gafićem pokrenula UG “Akcija”, te je ocijenila kreativnom i pozitivnom.

Kako je rekla, kampanja je i poruka Europe Nostre čitavoj Evropi, da kulturna baština povezuje ljude i omogućuje poznavanje drugih i samih sebe da bi bili spremniji za evropsku budućnost BiH.

– Kultura je veliki resurs i ljudski potencijal BiH te možda njen najznačajniji kapital na putu integracija u Evropsku uniju – naglasila je Quaedvlieg-Mihailović.

Nagrada Grand Prix 2016 podrazumijeva i iznos od 10.000 KM, za koji je direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić rekao da ima simboličnu vrijednost, uzimajući u obzir milionske dugove ovog muzeja.

– Ovo je i vrlo tužna nagrada, ako se pogledaju ostali nagrađeni koji su za projekte imali konzervaciju nekog nalazišta ili zaštitu, a mi smo dobili nagradu jer smo tri godine dolazili na posao bez plate – kazao je, dodajući da je to sramota za Sarajevo i BiH te da se nada da je ova nagrada zadnja te vrste koju su dobili.

U okviru proslave održan je i specijalni mini koncert španskog umjetnika Jordija Savalla, koji je 2011. godine bio ambasador Evropske godine interkulturalnog dijaloga. Prošle godine bio je dobitnik evropske nagrade za podizanje svijesti o kulturnom naslijeđu “Helena Vaz da Silva”, zbog njegove predanosti promociji evropske multikulturalnosti  kroz bogato kulturno naslijeđe.

U večernjem dijelu proslave maestro Savalli će nastupiti u sarajevskoj Vijećnici u pratnji ansambla od 21 muzičara iz različitih zemalja jugoistočne Evrope, a na programu će biti kompozicije tradicionalne muzičke baštine Balkana.

(FENA) M.L.