ovisnost o TV-u

Osobe koje mnogo gledaju TV više vjeruju u mitove i legende

21. vijek Naučno (ne)dokazano Top teme

Bečko istraživanje pokazalo da su osobe koje puno gledaju televiziju sklonije vjerovanju u urbane mitove i legende.

Najnovije istraživanje provedeno na bečkom Medicinskom sveučilištu pokazalo je da osobe koje puno gledaju televiziju češće podliježu vjerovanjima u urbane mitove i legende.

Pri tom njihova dob, obrazovanje i spol ne igraju nikakvu ulogu.

U aktualnoj su studiji ispitane 322 osobe. Jedno od pitanja postavljeno unutar istraživanja bilo je i vjeruju li ispitanici da u Austriji još uvijek postoji smrtna kazna. Pri tom je čak 11,6 posto njih bilo mišljenja da smrtna kazna koja je u Austriji ukinuta 1968. godine još uvijek postoji.

Naučnici su to vjerovanje pripisali velikom udjelu američkih kriminalističkih serija koje se puštaju na austrijskoj televiziji i iskrivljuju poimanje stvarnosti gledatelja.

Istovremeno su osobe koje puno vremena provode pred TV-om sklonije precjenjivanju pojedinih zanimanja kao što su liječničko, odvjetničko ili policijsko, što se pripisuje pojačanom filmskom portretiranju upravo tih skupina. Iste te osobe precjenjuju i vjerojatnoću da bi mogle postati žrtvama kriminalnih djela.

Na temelju dobivenih podataka bečki stručnjaci zaključuju kako su osobe koje puno gledaju televiziju podložnije i drugim mitovima i predrasudama te da posjeduju pogrešne informacije o temama vezanim za vlastito zdravlje.

gledanje televizije