FENA Novost: Vlada FBiH u prošlom mandatu potpuno zakonito provela tender za izgradnju Bloka7

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-19 12:54:45

Vlada FBiH u prošlom mandatu potpuno zakonito provela tender za izgradnju Bloka7

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) – Vlada Federacije BiH i Uprava JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) u prethodnom mandatu, na potpuno transparentan i zakonit način proveli su međunarodni tender za izbor partnera na izgradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla. Na ovaj tender javilo se 12 ponuđača, a na kraju je kao najpovoljnija ponuda za nastavak pregovora izabrana ponuda kineske kompanije. Odluke o izboru ove kompanije za nastavak pregovora pratile su sve potrebne odluke i suglasnosti Vlade FBiH i Parlamenta FBiH.

 Ovo je saopćeno danas iz Socijaldemokratske partije BiH povodom, kako je navedeno, neutemeljenih optužbi na račun Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), u vezi sa pripremama za izgradnju Bloka 7. 

 

– Posebno naglašavamo činjenicu da bivša Uprava JP EPBiH i Vlada FBiH nisu donijeli konačnu odluku o izboru projektnog partnera, niti su potpisali ijedan dokument koji aktuelnu Vladu FBiH i Upravu JP EPBiH obavezuje na ovog ili bilo kojeg drugog partnera. Upravo kako bi izbjegli ovakve i slične manipulacije, aktuelnoj vlasti smo ostavili ovaj i dva druga projekta u okviru JP EPBiH, dovedena do faze obavezne revizije i konačnog usvajanja bez bilo kakvih uvjetovanja i ograničenja – saopćeno je.

Naglašavaju da su zadnje dokumente i konačnu odluku o nastavku ovog projekta, kao i finansijske detalje kreditnog zaduženja, nakon dvogodišnje revizije, donijeli i ispregovarali direktori JP EPBiH imenovani od strane aktualne vladajuće koalicije.

(FENA) F.F.