FENA Novost: Delegacija Sarajeva u Skoplju, susrela se i s rukovodstvom skopske žičare

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-19 14:57:26

Delegacija Sarajeva u Skoplju, susrela se i s rukovodstvom skopske žičare

SARAJEVO, 19.oktobra (FENA) – Delegacija Grada Sarajeva koju je predvodio Miro Lazović, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, boravi u višednevnoj radnoj posjeti Gradu Skoplju, gdje je s domaćinima, predsjednicom Gradskog vijeća Irenom Miševom i zamjenikom gradonačelnika Borčeom Georgievskim, vodila razgovore o organizaciji Grada Sarajeva, te razmjenila iskustva o radu vijeća oba grada.

Na temelju prijateljskih odnosa gradova Sarajeva i Skoplja, a u želji da se postojeći nivo saradnje unapijedi, dvije delegacije su se usaglasile da se u novembru potpiše sporazum o bratimljenju dva grada, kojim bi se definirali konkretni oblici buduće saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, turizma, međunarodne saradnje i u drugim područjima od interesa za građane Sarajeva i Skoplja, saopćeno je iz Gradske Uprave Grada Sarajevo.

Postignut je dogovor da se u novembru u Skoplju organizira promocija Javnog dočeka Nove godine u Sarajevu, kako bi što više mladih iz Skoplja, ali i iz drugih gradova Makedonije, Novu 2017. dočekali u bh. prijestonici.

Delegacija Grada Sarajeva je ovom prilikom domaćine upoznala i s organizacijom Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) koji će se održati u našem gradu 2019. U cilju promocije EYOF-a predloženo je da se uvežu sportski djelatnici Sarajeva i Skoplja oko ovog sportskog događaja, s obzirom na njegov značaj ne samo za BiH već i za cijelu regiju.  

Tokom posjete Skoplju, kao član sarajevske delegacije, v.d. direktora preduzeća u čijoj je nadležnosti izgradnja i upravljanje Trebevičkom žičarom Admir Dedović, sastao se s operativnim direktorom žičare u Skoplju Borisom Ivanovskim.

Razgovarano je o upravljanju i korištenju žičare u Skoplju u svrhu primjene iskustava na Trebevičku žičaru koja je u izgradnji.

Rukovodstvo žičare u Skoplju izrazilo je spremnost da po potrebi pruži pomoć za dodatno osposobljavanje ljudi koji će raditi na održavanju Trebevićke žičare nakon puštanja u pogon, saopćeno je.

(FENA) M.B.