FENA Novost: Festival o značaju sloboda na Zapadnom Balkanu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-17 12:41:35

Festival o značaju sloboda na Zapadnom Balkanu

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) – Dugoročna promocija značaja ekonomskih, političkih i svih ostalih sloboda pojedinca na prostoru Zapadnog Balkana, cilj je OPEN Festa, kako organizatori kažu, “najvećeg evropskog festivala sloboda”, koji će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 27. do 29. oktobra okupiti 30 predavača iz BiH i cijelog svijeta.

Glavni govornici na OPEN Festu bit će dr. Tom Palmer, libertarijanski autor i teoretičar, Mustafa Akyol, turski autor i novinar i Vit Jedlička, osnivač i predsjednik države Liberland. Pored navedenih, na festivalu će govoriti i Sam Bowman, izvršni direktor Adam Smith instituta iz Londona, Gerald Frost, univerzitetski profesor i nekadašnji savjetnik Margaret Thatcher, Dan Mitchell, ugledni ekonomista sa Cato instituta iz Washingtona, Josef Šima, predsjednik CEVRO instituta iz Praga i brojni drugi govornici.

Tokom festivala, najavili su organizatori, održat će se Druga konferencija “Evropskih studenata za slobodu (ESFL)”, te događaji predstavljanja “Istanbul Network For Liberty”, projekcija filma “Nije završeno”, promocija internacionalnog indeksa privatnog vlasništva i regionalnog Barometra slobode, kao i debata o europskoj migrantskoj krizi.

Festivalska agenda uključuje niz drugih sadržaja za učesnike, od kojih se izdvajaju umjetničke izložbe, projekcije filmova, brojne DJ zabave i veliki koncert Ede Maajke, Frenkija i DJ Soul u Domu Mladih, čime će se zatvoriti ovogodišnji OPEN Fest.

O svim detaljima festivala na konferenciji za medije u Domu mladih u Sarajevu u srijedu 19. oktobra u 10.00 sati govorit će direktor OPEN Festa Admir Čavalić, predstavnica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Jasna Duraković te predstavnik Friedrich Naumann fondacije Adnan Huskić.

(FENA) F.F.