FENA Novost: Trump razgovarao sa šefovima Silicijske doline

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-15 09:28:38

Trump razgovarao sa šefovima Silicijske doline

NEW YORK, 15. decembra (FENA) – Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump je u srijedu pružio ruku šefovima Silicijske doline, od kojih su mnogi podržali njegovu bivšu protivnicu Hillary Clinton i protive se protekcionističkim mjerama koje on namjerava primijeniti.

“Tu sam kako bih vam pomogao da uspijete”, rekao je Trump tokom susreta na sastanku na vrhu svog tornja “Trump” na Petoj aveniji u New Yorku, prenosi Hina.

“Želimo da nastavite napredovati zahvaljujući nevjerojatnim inovacijama. Nitko na svijetu nije poput vas”, rekao je milijarder u društvu novoizabranog potpredsjednika Mikea Pencea i Petera Thiela, osnivača PayPala, jedinog istaknutog predstavnika tehnološkog sektora koji ga je podržavao od početka predsjedničke kampanje.

Trump, koji je predložio taj sastanak, šarmirao je desetak istaknutih članova Silicijske doline čija poduzeća imaju berzovnu kapitalizaciju višu od 2.500 milijardi dolara i stoje iza brojnih inovacija od kojih je najpopularnija iPhone.

“U svijetu nema ljudi poput prisutnih u ovoj dvorani. Učinit ćemo sve što možemo da tako bude i dalje i stvarno ćemo biti ovdje za vas”, rekao je Trump  s jasnom namjerom da pokopa ratne sjekire, prenosi Hina.

Za stolom su bili Jeff Bezos iz Amazona, Larry Page i Eric Schmidt iz Alphabeta (Google), Sheryl Sandberg iz Facebooka, Brian Krzanich (Intel), Chuck Robbins (Cisco), Safra Catz iz Oraclea, Elon Musk (Tesla i SpaceX), Ginni Rometty (IBM) i Satya Nadella iz Microsofta. Ostatak razgovora je vođen iza zatvorenih vrata.

Primijećeno je da je nedostajao Jack Dorsey, generalni direktor Twittera, Trumpove najdraže društvene mreže. Iz krugova bliskih novom predsjedniku su objasnili da nisu svi mogli biti pozvani.

Glavna tema susreta je trebalo biti zapošljavanje, a budući predsjednik nastoji ostvariti obećanja o povratu radnih mjesta otvorenih u zemljama s jeftinom radnom snagom i trebao bi ih potaknuti na otvaranja radnih mjesta u SAD-u.

Trump je već rekao da želi da, posebno Apple, čiji su pametni telefofni proizvedeni u Kini, otvori jako veliku tvornicu u Sjedinjenim Državama, “najveću i najbolju”.

Silicijska dolina, epicentar američke tehnološke industrije, nije tokom izborne kampanje  skrivala svoju odbojnost spram Donalda Trumpa.

Titani visoke tehnologije Steve Wozniak, Ev Williams, Jimmy Wales i Pierre Omidyar, suosnivači Apple, Twittera, Wikipedije i eBayja, ljetos su bili na listi stotinjak potpisnika otvorenog pisma kojim se upozorava da bi Donald Trump u Bijeloj kući bio “katastrofa za inovaciju”.

(FENA) B.D.

http://ift.tt/2hnWiAt