Kompjuter

Nadzor klijenata BitTorrenta također nelegalan

21. vijek Tehnologija

Ako ste ikada skidali sadržaj putem BitTorrenta bez dozvole autora, možete odgovarati na sudu radi internet piratstva. Na Sveučilištu u Birminghamu su tri godine istraživali i onda potvrdili da postoji organizirani nadzor klijenata BitTorrenta. Među ostalim, kreirali su program pomoću kojeg su simulirali BitTorrent klijenta te su na taj način otkrili vlastito nadziranje od strane više tvrtki, od kojih su neke registrirane upravo u djelatnosti zaštite kršenja autorskih prava.

Cilj praćenja nije bio samo velika količina downloada već i pojedinačna skidanja sadržaja, pa su samim time bilježene i pojedine IP adrese internet korisnika unatoč činjenici da je Europski sud pravde ranije zabranio nadzor i filtriranje piratskog sadržaja. To znači da je i ovakva djelatnost pojedinih IT kompanija također ilegalna, ali ih to ne sprječava u nadzoru.

Ipak, postoji jedna bitna začkoljica – nemoguće je ustvrditi razmjenu datoteka određenog korisnika i povezati je IP adresom, naročito jer brojni ispitanici svoju mrežu drže otvorenom zbog bežičnog prijenosa podataka pa se često događaju priključenja s nepoznatih računala radi zloupotrebe.

Birminghamsko sveučilište je kao zaključak studije navelo malo bizarne porive pa tako smatraju da kompanije vrše nadzor jer prodaju podatke vlasnicima autorskih prava “da bi isti saznali koji sadržaj im je najpopularniji, a ne da bi podatke predali radi sudskih sporova”. Naivno, naročito kada te iste kompanije sve podatke prikupljaju ilegalno.