FENA Novost: Počela “digitalna era” u BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-14 14:04:57

Počela “digitalna era” u BiH

SARAJEVO, 14. oktobra (FEAN) – Ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovini Ismir Jusko pustio je danas testni digitalni signal u digitalnim oblastima Sarajevo, Banja Luka i Mostar, čime je u BiH počela takozvana “digitalna era”.

Digitalni signal, kazao je Jusko na današnjoj pres-konferenciji, bit će u testnoj fazi tokom 90 dana, a  cilj je pokrivanje ostatka BiH digitalnim signalom, što bi se trebalo desiti do kraja godine. 

Najavio je raspisivanje tendera za nabavku opreme uz koju će proces digitalizacije biti proveden dokraja i napomenuo da će Ministarstvo prometa i komunikacija predložiti Vijeću ministara BiH da risiveri koji su potrebni domaćinstvima da bi primali digitalni signal, budu subvencionirani, na način kako je to urađeno i u susjednim zemljama.

Na pitanje kada će biti uvedena 4G mreže u BiH, rekao je da će biti uspostavljena odmah nakon što proces digitalizacije bude proveden na cijelom prostoru naše zemlje.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović kazao je da se BHRT potrudila da vlastitim resursima osigura opremu koja je kompatibilna s digitalnim predajnicima u BiH.

– Sada smo zajedno sa RTVFBiH u mogućnosti da puštamo 24-satni digitalni signal standardnog kvaliteta. U narednom testnom periodu, što se odnosi i na područje RTRS-a, imat ćemo priliku da vidimo kako stvari funcioniraju na širim područjima Sarajeva, Banje Luke i Mostara, a na osnovu tih iskustava, pripremit ćemo se za drugu fazu koja će uslijediti veoma brzo – rekao je Karamehmedović.

Generalni direktor RTFBiH Džemal Šabić istakao je da se ovaj trenutak, odnosno puštanje digitalnog signala, trebao dogoditi prije pet godina, jer bi tada imalo posebnu težinu u društvenom smislu civilizacijske izgradnje.

Današnjim činom završena je prva faza digitalizacije prijenosne i emisione opreme u BiH, a u narednoj fazi se planira pokrivanje digitalnim signalom i preostalih šest digitalnih oblasti, odnosno cijele teritorije BiH.

Programe javnih RTV servisa BHRT, RTRS i RTVFBiH u ovim oblastima građani mogu pratiti na 30. televizijskom kanalu u Sarajevu, 32. kanalu građani Banja Luke, dok je za građane Mostara u skladu sa Ženevskim sporazumom osiguran 36. televizijski kanal.

Program  se može pratiti i u okolnim gradovima i mjestima koja imaju optičku vidljivost prema emisionim lokacijama. Tu se, prije svega, misli na stanovnike Vogošće, Ilijaša, Visokog, Pala, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške, Laktaša i Čelinca, kao i mjesta u dolini Neretve prema Čapljini.

 

(FENA) E.F.