FENA Novost: Susret Crnadak-Lajčák: Slovačka potvrdila da je prijatelj BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-21 14:16:42

Susret Crnadak-Lajčák: Slovačka potvrdila da je prijatelj BiH

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) – Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčák ocijenili su danas tokom sastanka u Sarajevu da su bilateralni odnosi BiH i Slovačke odlični i da nisu opterećeni spornim pitanjima.

Crnadak je nakon sastanka kazao da je Lajčák došao u pratnji biznis delegacije i da će biti održani biznis forumi danas u Sarajevu, a sutra u Banja Luci.

– Očekujem da će to biti doprinos i za naš razvoj spoljotrgovinskih odnosa – kazao je Crnadak novinarima nakon sastanka, dodajući da je nekih 140 miliona eura razmjena između Slovačke i BiH u prošloj godini, a i u ovoj godini će biti identična.

Što se tiče procesa evropskih integracija BiH, ministar Crnadak je istaknuo da je Slovačka, kao zemlja koja predsjedava u ovih šest mjeseci, potvrdila da je naš prijatelj i bila veoma posvećena implementaciji politike proširenja i pridruživanja zemalja zapadnog Balkana.

Po njegovim riječima, BiH će raditi svom snagom i želi da dobije zvaničan status kandidata do kraja iduće godine.

Naveo je da će 9. decembra stići katalog pitanja ili upitnik, koji će donijeti komesar Johanes Han.

– Nadam se da ćemo nakon toga, u narednih šest mjeseci, pokazati svu odlučnost i opredijeljenost BiH, RS-a, Federacije BiH, svih nivoa vlasti ispod toga, da ide ovim putem punom snagom i da dođe do dobrih rezultata i u reformama koje su započete i u sljedećim stepenicama kad je u pitanju proces pridruživanja – kazao je ministar Crnadak.

Naveo je da je izvještaj Evropske komisije o BiH za 2016. bolji od bilo kojeg prethodnog, ali koji isto tako naglašava probleme u oblasti javne uprave, medija, borbe protiv korupcije…

– To su stvari kojima ćemo se posebno posvetiti u BiH – naveo je ministar vanjskih poslova BiH.

Crnadak je upoznao Lajčáka i o tome da je dosta pažnje u BiH kao i u ostalim zemljama regiona privukao novi mehanizam registrovanja ljudi koji bez viza putuju u zemlje Šengena i da je bilo dosta negodovanja i u našoj javnosti.

– Pokušat ćemo da u okviru regiona imamo zajednički stav o tome, da pokušamo da zemlje koje su na putu pridruživanja s prostora Balkana budu iz toga izuzete – kazao je ministar Crnadak.

Ministar Lajčák je istakao da tokom posjete BiH želi da razgovara o promoviranju i napretku bilateralnih odnosa, o evropskom putu BiH, te da se detaljno upozna o situaciji ovdje.

Što se tiče bilateralnih odnosa, istaknuo je da je doveo veliku delegaciju poduzetnika, predstavnike 19 slovačkih firmi koje danas u Sarajevu imaju biznis forum, a sutra će imati još jedan u Banjoj Luci.

– Slovačka preuzima od 1. januara  2017.poziciju kontaktne ambasade NATO-a, tako da i tu imamo neka očekivanja – poručio je Lajčák.

Lajčák je naglasio da se BiH dosta često nalazi na dnevnom redu evropskih institucija, a da je na evropskom putu BiH vide dvije tendencije, jedna je pozitivna i evropska, dok je druga “negativna i čak zabrinjavajuća“.

– To je govor mržnje, to je rast tenzija, napetosti, to je atmosfera za koju čak  čujem da je nije bilo od rata – upozorio je Lajčák.

Istaknuo je da zato želi da iskoristi ove sastanke s političkim liderima, da čuje njihove stavove i da im prenese svoje.

– To što  želim da kažem vrlo jasno kao poruku i političarima i  građanima u BiH jeste da od te dvije tendencije treba da izaberete ovu pozitinu, evropsku i da odbacite ovu koja je vezana za konfrontacije, jer to nikuda ne vodi – poručio je Lajčák.

Podsjetio je da sljedeća godina nije izborna tako da bi trebali svi da se ozbiljno posvete konstruktivnom poslu, “da idemo dalje na tom evropskom putu“.

– Mogu da vam garantujem da će EU adekvatno reagovati i da će Slovačka igrati konstruktivnu ulogu u tom čitavom procesu – zaključio je Lajčák.

(FENA) L.A.