FENA Novost: Obilježavanje 70. godišnjice izgradnje pruge Brčko – Banovići

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-13 19:07:53

Obilježavanje 70. godišnjice izgradnje pruge Brčko – Banovići

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) – Organizacioni odbor za obilježavanje 70. godišnjice izgradnje pruge Brčko-Banovići, na čelu sa premijerom Tuzlanskog kantona (TK) Begom Gutićem, danas je utvrdio program i troškove obilježavanja godišnjice izgradnje  ove pruge.

Obilježavanje 70. godišnjice izgradnje pruge Brčko-Banovići počet će 4. novembra u Banovićima zajedničkom izložbom Arhiva i Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, gdje će biti izloženi dokumenti o izgradnji pruge.

Istog dana u Banovićima bit će održana svečana akademija na kojoj će se govoriti o historijskoj vrijednosti pruge i njenom značaju za cijeli region, rečeno je na današnjem sastanku Organizacionog odbora.

Također, planirana je i vožnja svečanim vozom koji će krenuti iz Banovića ka Brčkom, uz odgovarajuća zadržavanja na stanicama. Posljednjeg dana obilježavanja ove manifestacije u Brčkom će biti upriličeno otvorenje izložbe i okrugli sto “Sedam decenija pruge Brčko-Banovići: historijski, društveni, privredni i razvojni značaj”.

Pokrovitelj manifestacije je Vlada TK koja će za obilježavanje ovog značajnog datuma izdvojiti 15.000 KM, saopćeno je iz Vlade.

 

(FENA) D.V.