FENA Novost: Zadovoljavajući rezultati deminiranja u 2016. na području TK-a

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-27 13:22:15

Zadovoljavajući rezultati deminiranja u 2016. na području TK-a

TUZLA, 27. januara (FENA) – Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas na sjednici Informaciju o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području Tuzlanskog kantona u 2016. godini, kao i Plan deminiranja za 2017.

Pomoćnik direktora Kantonalne uprave civilne zaštite TK-a Dragan Pelemiš rekao je na konferenciji za medije da je tokom protekle godine na području ovog kantona deminirano oko 1.061.000 m2 kontaminiranih površina, ocjenjujući da su ovi rezultati bolji od prošlogodišnjih, ali u okviru prosječnih rezultata.

Ističe, međutim, da su ovi rezultati prihvatljivi i daleko bolji od svih drugih kantona u FBiH, s obzirom na to da je donatorskih sredstava sve manje, a sredstva u budžetima općina za ovu namjenu su ograničena.

U strukturi deminiranih površina, trećinu je uradila Federalna uprava civilne zaštite sa svojim timovima za deminiranje, 14 posto su uradile Oružane snage, a 55 posto domaće i inozemne organizacije koje se bave deminiranjem.

Pelemiš navodi da je prikupljeno oko 10.700 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava, a najveći udio u tome čini municija malog kalibra, 9.880 komada.

Još je 85 miliona m2 sumnjivih miniranih površina, i smatra da će trebati dugo vremena da se proces deminiranja završi, jer je taj posao jako skup.

U narednoj godini planirano je da se deminira oko tri i po miliona m2 površina pod minama, a Pelemiš kaže da od ostvarenih i prikupljenih sredstava zavisi kako će teći taj proces.

Tokom 2016. na području ovog kantona nije bilo stradanja civila od zaostalih mina i minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava, kao ni stradanja deminerskog osoblja tokom izvođenja operacija deminiranja.

(FENA) L.A.

http://ift.tt/2jbCcvz