FENA Novost: SDPKS izražava žaljenje zbog smrti dvije studentice

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-11 12:17:57

SDPKS izražava žaljenje zbog smrti dvije studentice

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) – Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo izražava duboko žaljenje zbog smrti dvije studentice koje su u ponedjeljak tragično izgubile živote.

– Pitamo se šta još treba da se desi da se nadležni počnu baviti konkretnim stvarima? Zahtijevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva da hitno procesuiraju krivca sinoćnjeg nemilog događaja – istaknuto je u saopćenju SDP-a Sarajevo.

SDPBiH Kantona Sarajevo će, najavljuju, na javnim raspravama o novom Zakonu o bezbjednosti u saobraćaju (ZOBS), predložiti uvođenje poglavlja ”obijesna vožnja”, po uzoru na primjer iz susjedne Hrvatske, gdje će se velikom novčanom kaznom i privremenim oduzimanjem vozila kojim je počinjen prekršaj, do izmirenja kazne, preventirati ovakve nesreće.

Naglašavaju da bi se raspon kazni kretao od 500 do 2.500 KM, dok bi se onima, koji su automobilom nekome oduzeli život, trajno oduzela vozačka dozvola.

Također, dodaju, od MUP-a Kantona Sarajevo traže da svojim radom na terenu i primjenom ZOBS-a posvete veću pažnju prevenciji ovakvih slučajeva.

Kantonalni odbor SDP-a traži od rukovodstva Univerziteta u Sarajevu da se sutra, minutom šutnje prije početka predavanja, oda počast tragično preminulim studenticama. 

(FENA) M.B.