FENA Novost: Sastanak o postupku aplikacije za grant sredstva EU iz oblasti prometa

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-11 16:30:18

Sastanak o postupku aplikacije za grant sredstva EU iz oblasti prometa

SARAJEVO, 11.  oktobra (FENA) – Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u saradnji s Direkcijom za evropske integracije (DEI), organiziralo je danas u Sarajevu sastanak s nadležnim institucijama svih nivoa vlasti s ciljem pojašnjenja postupka aplikacije za grant sredstva Evropske unije (EU) iz oblasti prometne infrastrukture.

Sastanak je organiziran s ciljem nastavka intenziviranih aktivnosti u pripremi projekata iz oblasti prometa, a u skladu sa zaključkom Državnog odbora za investicije koji je upriličen 2. septembra u Sarajevu.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je posebno podstaknuto na organizaciju ovakvog sastanka činjenicom da je za narednu rundu tehničke pomoći IPA II, koja je zatvorena 2. septembra, zaprimljena samo jedna aplikacija, projekt obilaznice Brčko, takozvani “Brčko bajpas”.

To ukazuje na potrebu ozbiljnog preispitivanja postupka aplikacija u cjelini, od upoznavanja svih faktora, do izrade i dostavljanja aplikacija za IPA fondove, a naročito u kontekstu toga da Evropska komisija već priprema IPA 2018. – 2020., saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici institucija i javnih preduzeća, od Vlade Brčko distrika, Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, Regulatornog odbora željeznica BiH, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, do predstavnika javnih preduzeća “Autoceste Federacije BiH”, “Ceste Federacije BiH”, “Putevi RS”, “Autoputevi RS”, “Željeznice FBiH”, “Željeznice RS”, “Međunarodni aerodrom Sarajevo”, “Međunarodni aerodrom Tuzla”, “Međunarodna zračna luka – aerodrom Mostar”, Međunarodni aerodrom Banja Luka te “Luka Brčko”.

(FENA) M.B.