FENA Novost: Međunarodnom centru za mir priznanje za predstavljanje bh. autora u Crnoj Gori

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-10 13:54:06

Međunarodnom centru za mir priznanje za predstavljanje bh. autora u Crnoj Gori

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) – Na Drugom internacionalnom sajmu knjige u Podgorici Međunarodni centar za mir dobio je priznanje za izvanrednu selekciju i predstavljanje bh. autora i izdavača, kulturne baštine BiH i stvaralaštva u našoj zemlji. 

Sajam je pozdravio svojom porukom akademik Tvrtko Kulenović. Njegova izabrana djela i djela Danila Kiša, kao i promocija edicije “Harfa” bila su dio programa obilježavanja 25. godišnjice Međunarodnog centra za mir.

Na poziv Grada Podgorice, selektor Ibrahim Spahić predstavio je kulturno-naučne institucije BiH, među kojima je Akademija nauka i umjetnosti i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, te organizovao izložbu knjiga, fotografija stečaka Sanje Vrzić i izložbu “Pišem ti Bosančicom”.

Promocije izdanja i autora organizovale su izdavačke kuće i na njima su učestvovali poznati bh. pisci i izdavači Mile Stojić, Hadžem Hajdarević, Izedin Šikalo, Slobodan Stajić, Goran Mikulić, Esad Bajtal, Ajet Arifi, Hajrudin Planjac, Ismet Ovčina, Bedita Islamović, Mak Gorčin, Sakib Pleh, Šejla Šehabović, Zlatan Delić, Nina Alihodžić i Edin Pobrić.

Uoči Sajma održan je i književni susret posvećen djelu Dževada Karahasana u Skupštini Grada Podgorice.

Također, realizovan je i specijalni program posvećen sevdalinci, koji su izveli Dženana Aganspahić, Selma Droce, Lejla Čaušević, Zanin Berbić i Muharem Osmanagić.

Na službenom  prijemu, koji je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović organizovao, Ibrahim Spahić je pozvao crnogorske umjetnike i pisce da budu gosti festivala “Sarajevska zima” 2017. godine u okviru programa “Svileni put umjetnosti”.

Posjetom kulturnim institucijama na Cetinju i u Podgorici završen je Drugi internacionalni Sajam knjige, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

(FENA) M.L.