FENA Novost: U Bihaću održana konferencija ‘Liderstvo u biznisu’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-15 20:44:41

U Bihaću održana konferencija ‘Liderstvo u biznisu’

BIHAĆ, 15. decembra (FENA) – Vladavina prava, smanjenje nameta za poslodavce i poboljšanje infrastrukture, radikalno bi povećali broj stranih investitora, naglašeno je na konferenciji pod nazivom ‘Liderstvo u biznisu’ koja je održana u Bihaću.

Ovo je bila četvrta u nizu od šest Konferencija o liderstvu u biznisu u organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU, i okupila je više od stotinu učesnika poslovne zajednice, nevladinog sektora, lokalnih vlasti i akademske zajednice.

Diskutirano je o izazovima i prilikama lokalnog poslovnog okruženja, o socio-ekonomskim reformama, s fokusom na uspješne priče u poslovnom sektoru BiH, kao i o pitanjima važnim za približavanje BiH Evropskoj uniji, te o kompanijama koje uspješno posluju ili izvoze na tržište EU i izazovima s kojima se susreću.

Konferencija se odvijala uz interaktivno učešće građana Bihaća koji su elektronskim glasanjem i anketama dali direktan komentar o svim segmentima socio-ekonomskih reformi, što će rezultirati sveobuhvatnim izvještajem o mišljenju BiH građana o reformama.

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, podsjetio je na pojedina ostvarenja od kada je započelo provođenje socio-ekonomskih reformi, poput pada nezaposlenosti, koji se nakon nekoliko godina desio u bh. ekonomiji.

Istakao je da je i reformski proces dug, pogotovo jer se radi o strukturalnim reformama, ali je da pored strpljenja i posvećenosti uspjeh ne može izostati.

Ekonomski ekspert Amir Ćoralić podsjetio je na najvažnije postulate ekonomskog razvoja i ključne faktore koji bi mogli povećati broj zainteresiranih za ulaganja u našu zemlju.

– Vladavina prava, smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta za poslodavce kao i poboljšanje cestovne i željezničke infrastrukture su prioritet i radikalno bi povećali broj stranih investitora u BiH – rekao je Ćoralić.

Konferencije o liderstvu u biznisu, nakon Tuzle, Mostara, Bijeljine i Bihaća, u januaru naredne godine bit će održane u Banjoj Luci i Sarajevu, saopćeno je iz Ureda specijalnog predstavnika EU.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2hBBpQ9