Shawn Mendes, nova svjetska pop zvijezda

Shawn Mendes, nova svjetska teen-pop zvijezda (video)

Muzika - svijet Show Time

Kada neko ima 18 godina, dva autorska pop albuma iza sebe, video spot sa skoro 240 miliona pregleda i prvo mjesto na Billboardovoj Hot 200 listi, jednostavno ga više ne možete zanemarivati.

Zove se Shawn Mendes.

Rođen je u Torontu i nikakvo muzičko zaleđe nema: majka Engleskinja je agent za nekretnine, a otac Portugalac vodi dućan i restoran. Međutim, momčić je s 15 godina počeo postavljati cover izvedbe na društvenu video mrežu Vine i sa isječcima iz popularnih pjesama od samo šest sekundi u nekoliko mjeseci je pridobio milione pratilaca. To je bio signal menadžeru Andrewu Gertleru da ga početkom odvede u Island Records studio, gdje je Mendes snimio prvi singl “Life of the Party”.

Ostatak je bajka i ostvarenje američkog sna.

Mendes je postao najmlađi artist koji je debitirao među top 25 songova na Billboardovoj listi Hot 100. Prvi njegov album Handwritten pojavio se u proljeće 2015. i odmah zasjeo na čelo američke top liste, prodavši samo u prvoj sedmici više od 100.000 primjeraka (bez obzira što mu ni jedan kritičar nije dao više od prosječne ocjene).

Drugi Mendesov album Illuminate objavljen je 23. 9. 2016. i opet stiže na vrh liste, opet brzo prodaje 145.000 kopija, a kritika mu ovaj put dodaje koju zvjezdicu više. Možda jer sad pop zvuk ima blage primjese r&b i soul šmeka.

Shawn Mendes je ljepuškast momak, pjesme (u kojima autorski sudjeluje) su mu jednako slatke, a producirane, aranžirane i snimljene perfektno, zbog boje njegovog glasa nećete šokirani provesti besanu noć, ali mu pjevanju ne možete prigovoriti (i ne znam zašto me asocira na Michaela Jacksona) – i, eto, treba li više da bi neko postao svjetski super star?

Hoće li sagorjeti, kao što su brojne teen muzičke i filmske zvijezde ili će izaći ojačan iz šoka da mu je život naglavačke promijenjen? Jedan adut za ovo drugo ima – zna komponirati.