FENA Novost: Stranka za BiH osudila Čovićevu izjavu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-09 17:38:09

Stranka za BiH osudila Čovićevu izjavu

MOSTAR, 9. listopada (FENA) – Gradski savjet Stranke za BiH Mostar osudio je jučerašnju izjavu člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je izjavio da je „Stolac uvijek bio i ostao hrvatski prostor…“.

„Od jučerašnje posjete gospodina Čovića očekivali smo da će svojim obraćanjem nastojati smirivati već i onako uzavrele nacionalne tenzije u ovom bosanskohercegovačkom gradiću, koji naglašavamo nikada nije bio hrvatski grad, već je naprotiv bio primjer multikulturalnosti i Hrvata i Bošnjaka i Srba, svih građana Bosne i Hercegovine. Retorika gospodina Čovića izrečena jučer u Stocu nas nigdje neće odvesti, a kamo li u Europsku uniju, o kojoj su mu puna usta hvale“, navodi se u priopćenju za javnost Stranke za BiH.

Iz Stranke za BiH navode kako ta politička stranka baštini suživot i toleranciju svih naroda i građana Bosne i Hercegovine na jedinstvenom prostoru, te se nikada neće složiti s nacionalističkim politikama i retorikama koje retrogradno utječu na budućnost žitelja Bosne i Hercegovine.

„Smatramo da ovaj jučerašnji istup člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nije nimalo slučajan, već pomno ciljan, baš u trenutku kada se pažnja bosanskohercegovačke javnosti ponovo usmjerava na pitanja oko dogovora i konačnog rješavanja uređenja Grada Mostara. Ovakvim djelovanjem se sa sigurnošću može zaključiti da se nastoje destabilizirati odnosi između konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, a pogotovo između Hrvata i Bošnjaka“, stoji na kraju priopćenja za javnost Gradskog savjeta Stranke za BiH Mostar.

(FENA) R.G.