Predstava Naše nasilje i Vaše nasilje

Frljićeva predstava prvo otkazana, pa ipak izvedena!

Cooltura Gledam

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) – Pojačane policijske snage su ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje osiguravaju interno izvođenje predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” Olivera Frljića, posljednjeg dana Festivala MESS.

Javno prikazivanje predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” je otkazano nakon upućenih prijetnji neimenovanih grupa i pojedinaca.

Iz MESS-a je saopćeno kako su netačni navodi o vrijeđanju religijskih osjećanja rezultirali pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike festivala.

– Na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, donio je odluku da se predstava na 56. Festivalu MESS ne izvede javno, već interno, za članove žirija, goste Evropske teatarske konvencije, programere međunarodnih festivala i medijske pokrovitelje Festivala MESS. Na taj način neće se dozvoliti nasilno prekidanje Festivala i njegovog kontinuiteta – stoji u saopćenju.

Televizija N1 javlja da iz policije, pak, tvrde da je u pitanju ”rutinska saobraćajna kontrola”.

(FENA) F.F.

*

ZADNJA INFORMACIJA:

Iako je direktor MESS-a Nihad Kreševljaković danas poslijepodne izjavio kako će predstava biti izvedena, ali samo za članove žirija, jer je ekipa predstave i Direkcija festivala MESS dobila brojne prijetnje, publika je insistirala da uđe u salu i pogleda predstavu na vlastitu odgovornost.

Prve reakcije većine gledalaca na “spornu” predstavu su pozitivne, a među onima koji su se suprotstavili cenzuru (tvrdeći da poslije gledanaj predstave ne vide razlog za nju) bili su i neki sarajevski glumci.