FENA Novost: Mrđa i drugi – Moguće kažnjavanje Kenana Ademovića

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-06 16:52:27

Mrđa i drugi – Moguće kažnjavanje Kenana Ademovića

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) – Suđenje za zločine počinjene na području Sanskog Mosta odgođeno je zbog nedolaska branioca Kenana Ademovića.

Predsjedavajuća sutkinja Mediha Pašić je kazala da je Sud napravio izuzetak i sačekao 15 minuta advokata četvrtooptuženog Mileta Kokota – Kenana Ademovića, koji se nije pojavio na ročištu.

Pašić je naglasila da će Sud pozvati Ademovića da iznese razloge zbog kojih nije došao.

 – Sud će odlučiti da li će biti kažnjen ili ne –  kazala je Pašić dodajući da je Ademović već jednom kažnjen, te da ovo smatra nedopustivim budući da je on jedini branilac u ovom predmetu koji dolazi iz Sarajeva.

Tužilaštvo BiH tereti Milorada, Gorana i Ranka Mrđu te Mileta Kokota za učešće u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja počinjena na području Sanskog Mosta u periodu od 1992. do 1994. godine.

Kako stoji u optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Na ovom ročištu je trebao svjedočiti i trećeoptuženi Ranko Mrđa u svoju korist, te je bilo predviđeno unošenje materijalnih dokaza kako njegove, tako i odbrane Milorada Mrđe.

Suđenje će se nastaviti 27. oktobra, javlja BIRN BiH. 

(FENA) M.L.