FENA Novost: Vodeći američki i NATO-vi zvaničnici naglasili značaj očuvanja jedinistva

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-06 16:17:11

Vodeći američki i NATO-vi zvaničnici naglasili značaj očuvanja jedinistva

BRUXELLES, 6. decembra (FENA) – Vodeći američki i NATO zvaničnici naglasili su u utorak značaj očuvanja transatlanskih sigurnosnih veza u jeku sumnji izazvanih izborom Donalda Trumpa za američkog predsjednika.

Trump je podgrijao brige da američke skoro 70-godišnje odbrambene garancije Evropi ne bi mogle više vrijediti kada je izjavio tokom predizborne kampanje da će dva puta razmisliti o pomaganju NATO saveznicama koje ne plaćaju svoje vojne pristojbe.

Američki državni sekretar John Kerry, koji je prisustvovao svom posljednjem sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu, izjavio je da je očuvanje jedinstva od suštinskog značaja.

Ministri će raspravljati o “potrebi da se zajednički okupimo kako bi osigurali snažniju Evropu, snažniji NATO i da su interesi koje svi dijelimo još na djelu. Mislim da je jedinstvo veoma bitno”. 

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg u međuvremenu je izjavio da je saradnja najbolji način da se odgovori na sumnje oko budućeg američkog obavezivanja prema vojnom savezu.

– Pitanja su potegnuta u vezi sa snagom transatlanskih odnosa – izjavio je Stoltenberg dok su se ministri okupljali na dvodnevnim razgovorima u sjedištu alijanse u Bruxellesu.

– Mislim da je najbolji način da odgovorima na ta pitanja jačanjem saradnje NATO-a i EU – kazao je on, ne pominjući direktno Trumpa, prenosi AFP.

(FENA) H.D.

http://ift.tt/2h2MbBn