Mess Off perfomans

Mess Off performans – sudjelujte u 48 sati neprekidnog čitanja ličnih ispovijesti izbjeglica!

Cooltura Gledam

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) – Kao dugogodišnji segment sarajevskog pozorišnog Festivala MESS, program MESS OFF će i ove godine ponuditi zanimljive performanse, predstave, okrugle stolove i promociju knjige.

Prvi na redu je sutrašnji perfomans “WakEUp! 48 sati budnosti”, dakle 48 sati neprekidnog javnog čitanja stotina stranica teksta: ličnih ispovijesti izbjeglica i tekstova o izbjegličkoj sudbini, koji od antičkih do današnjih dana prikazuju nesreću onih koji su morali da napuste svoje domove. Performans prate izložba i video, a autori projekta su Andrej Nosov, Srđan Ćešić, Marko Drobnjaković, Nevena Negojević, Janko Dimitrijević, te Jelena Graovac, koji su ga realizirali u saradnji Heartefact Fonda, Festivala MESS, te Galerije JAVA.

Ulaz na predstave je slobodan uz obavezno preuzimanje ulaznica u festivalskom box-officeu u BKC-u od 10 do 19 sati.

Također, sutra u 22 sata u Kamernom teatru će biti prikazana predstava “Ajmo na fuka” Narodnog pozorišta Mostar. Jedan grad, dvije obale, tri razine: to je aritmetika prve drame o poslijeratnom Mostaru, koju potpisuje Dragan Komadina, a glumački utjelovljuju Robert Pehar (Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru) i Saša Oručević (Narodno pozorište Mostar). Riječ je o apsurdistički intoniranoj predstavi o mostarskom ratu i miru, o prošlosti i sadašnjosti ovoga grada, koje se na bolan i tragikomičan način isprepliću u životima dva lika.

U petak, 7. oktobra, na galeriji BKC-a bit će održani okrugli stolovi iz programa “Teatar i pomirenje”. O “Teatru u ratu/ratu u teatru” u 13 sati govorit će Dino Mustafić, Gorčin Stojanović i Snježana Banović. Ova diskusija je zamišljena kao panel o temi odnosa teatra i društveno-političkog konteksta ratova ‘90-tih godina na području bivše Jugoslavije. Naredni okrugli sto posmatrat će različite perspektive i uloge teatra u procesima pomirenja nakon završetka konflikta u Bosni i Hrcegovini. U toj diskusiji koju će moderirati Nihad Kreševljaković učestvovat će Dragan Komadina, Almir Imširević, Nerzuk Ćurak i Edita Čolo Zahirović.

Istu večer, u Domu Oružanih snaga BiH u 22 sata bit će igrana italijanska predstava “Katër i Radës. Brodolom”, u produkciji Teatro Koreja i Venecijanskog bijenala. Ovaj komad je muzičko nastojanje da se kroz muziku prikaže svijet ljudi koji su se suočili s jednom od brojnih tragedija koje su se dogodile u vodama Mediterana – tragediju albanskog brodića nakrcanog muškaracima, ženama i djecom koji je potonuo u martu 1997. u blizini italijanske obale.

MESS OFF će završiti u subotu 8. oktobra promocijom knjige “Mama, ovdje ima svjetla”, autorice Mirvete Mrkalj-Durben koja će biti održana na Galeriji BKC-a u 13 sati. Promotori knjige bit će Nihad Kreševljaković, Dino Mustafić i Mirsad Duratović, te sama autorica koja je napisala knjigu o vlastitim stravičnim iskustvima, o svojim doživljajima u Prijedoru, u vrijeme agresije na BiH 1992., saopćeno je.

(FENA) M.B.