FENA Novost: Sa sjednice Vijeća ministara BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-04 14:22:57

Sa sjednice Vijeća ministara BiH

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) – Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade  Ruske Federacije o reguliranju  obaveza bivše SSSR po obračunima vezanim za robni promet između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ, koji prate pozitivna mišljenja svih institucija u BiH, uključujući i entitetske vlade.  

Prema Osnovama, klirinški dug Ruske Federacije prema Bosni i Hercegovini iznosi 125.157.834,38 američkih dolara. Od ovog iznosa Federacija BiH bi dobila 72.591.543,94 američkih dolara ili 58 posto, Republika Srpska 36.295.771,97  američkih dolara ili 29 posto,  institucije BiH 12.515.783,44 američkih dolara ili 10 posto, a Brčko Distrikt 3.754.735,03 američkih dolara ili tri posto, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.  

Predloženi omjer odgovara zakonskom rješenju o raspodjeli, namjeni i korištenju finansijskih sredstava dobivenih na osnovu Aneksa ,,C“ unutar BiH.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

BOLJA ZAŠTITA DOMAĆE PRIVREDE

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg radi dodatne zaštite domaće privrede te povećanja konkurentnosti domaćih proizvođača uz istovremeno poštivanje CEFTA Sporazuma u pogledu jednakog tretmana ponuđača iz zemalja potpisnica ovog sporazuma. 

Prema Odluci, domaće ponude bit će umanjene u odnosu na inozemne ponude do 2020. godine. Tako će u 2015. i 2016. godini preferencijalni faktor za ugovore koji se dodjeljuju iznositi 15 posto, od 2017. do 2018. godine 10 posto, a u 2019. godini pet posto.

Novina je da se isključuje primjena preferencijalnog faktora u odnosu na zemlje potpisnice CEFTA-e samo u situaciji kada ponuđači iz CEFTA-e nude robu ili radnu snagu koji su rezidenti zemalja potpisnica CEFTA-e.

Domaći proizvođači sada će biti dodatno stimulisani davanjem preferencijalnog tretmana grupi ponuđača koja se sastoji od ponuđača iz zemalja potpisnica CEFTA-e i barem jednog ponuđača iz BiH, pod uvjetom da takva grupa ponuđača u slučaju ugovora o nabavkama roba ili usluga nudi najmanje 50 posto ukupne vrijednosti ponuđenih roba, čije je porijeklo iz BiH, odnosno anagažuje najmanje 50 posto radne snage za izvršavanje ugovora rezidenta iz BiH.

Donošenje ove odluke zajednička je inicijativa Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Ministarstva industrije, energetike i razvoja Republike Srpske koju je podržalo Vijeće ministara BiH. Saglasnost za donošenje ove odluke dao je i Odbor Agencije za javne nabavke BiH. 

UNAPREĐENA PRIMJENE KONVENCIJE O PRAVIMA DJETETA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Fakultativnom protokolu uz Konvenciju o pravima djeteta koji se odnosi na postupak po predstavkama, koje je predložilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice radi jačanja i dopunjavanja domaćih mehanizama i daljnjeg unapređenja primjene Konvencije o pravima djeteta.

Uloga Protokola je ojačati i dopuniti nacionalne i regionalne mehanizme kojima se djeci omogućuje da podnose pritužbe zbog povrede njihovih prava direktno Komitetu za prava djeteta te definira ko ima pravo podnijeti podnesak ovom komitetu. Istovremeno se ovim protokolom uvodi mogućnost donošenja privremene mjere zaštite kako bi se spriječilo nanošenje nepopravljive štete žrtvi ili žrtvama navodnih povreda. Također, daje se mogućnost  državi da može podnijeti žalbu protiv druge države u slučaju kršenja prava propisanih Konvencijom o pravima djeteta i pratećim protokolima.  

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika  predložena je ministrica za ljudska prava i izbjeglice.      

BiH OSTVARILA NAPREDAK U OBLASTI FORMALNOG PODUZETNIŠTVA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o provedbi Strategije učenja o poduzetništvu u obrazovnim sistemima u Bosni i Hercegovini za period 2012. – 2015. godina sa Akcionim planom.

U implementaciji Strategije postignuti su značajni rezultati prema svim strateškim prioritetima, a posebno u institucionalnom razvoju (razvoju ključnih dokumenata, pristupa i koncepata), te u segmentu ljudskih potencijala za uvođenje poduzetničkog učenja u formalno obrazovanje na svim nivoima (osnovno, srednje i visoko obrazovanje), kao i u oblasti neformalnog cjeloživotnog učenja.

Ostvareni napredak u razvoju politika poduzetničkog učenja u BiH istaknut je i u posljednjem Izvještaju ECD/EU/EBRD/ETF konzorcija o indeksu politika MSP (mala i srednja preduzeća) i procjeni provedbe SBA-a (Akt o malom poduzetništvu za Evropu) u državama Zapadnog Bakana i Turskaj (OECD Paris, 2016. godine), gdje je Bosna i Hercegovina u oblasti formalnog poduzetničkog učenja dobila ocjenu 2,54, što je značajan napredak u odnosu na 2012. godinu kada je bila ocijenjena sa 1,50. Istovremeno je značajan napredak ostvaren i u oblasti neformalnog poduzetničkog učenja, gdje je BiH ocijenjena sa 2,83 u odnosu na 2,31 iz 2012. godini.

ZA ROME U PERIODU OD 2009. do 2015. IZDVOJENO OKO 26,7 MILIONA KM

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o provedbi revidiranog Akcionog plana Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite 2013. – 2016. za 2015. godinu.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će u skladu sa preporukama iz ovog izvještaja u saradnji s vladama entiteta i Vladom Brčko Distrikta BiH nastaviti aktivnosti radi realizacije ovih preporuka i kreiranja daljnjih aktivnosti na integraciji Roma u skladu sa Okvirom Evropske unije za nacionalne strategije integracije Roma do 2020. godine.

Za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma u periodu od 2009. do 2015. godine ukupno je izdvojeno 26.715.308,57 KM, od čega je iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojeno 17.337.000 KM, a dodatno su izdvojena i sufinansirajuća sredstva u iznosu 9.378.308,57 KM.

Ukupno je u ovom periodu izgrađeno i rekonstruirano 565 stambenih jedinica, uključujući i završetak rekonstrukcije i izgradnje stambenih jedinica.

Za zapošljavanje i samozapošljavanje Roma u periodu 2009. – 2015. godina izdvojeno je 4.022.000,00 KM, a 517 Roma koristili su ova sredstva.

Sredstva za zdravstenu zaštitu su implementirana  u saradnji sa zavodima za javno zdravstvo u Federaciji BiH i Institutom za javno zdravstvo u Republici Srpskoj, te nadležnim tijelima  u Brčko Distriktu BiH.

KALABA, RADIĆ I MAČKIĆ U UREDU ZA VETERINARSTVO BiH 

Vijeće ministara BiH imenovalo je Ljubomira Kalabu za direktora, Pavu Radića za zamjenika direktora i Sejada Mačkića za sekretara u Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, kao najbolje kandidate u skladu s Mišljenjem Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, a nakon provedene procedure javnog konkursa.   

RADNA GRUPA ZA PROCJENU RIZIKA OD PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o formiranju Radne  grupe  za izradu procjene  rizika  od pranja novca i finansiranja terorizma.

U Radnu grupu su imenovana po dva predstavnika Vijeća ministara BiH koje predstavlja Ministarstvo sigurnosti BiH, entitetskih i  Vlade Brčko Distrikta, MONEYVAL delegacije BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu – Finansijsko-obavještajno odjeljenje.     

Radna grupa će sačiniti i Vijeću ministara do 15. aprila 2017. godine dostaviti Procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini  te do 10.oktobra 2017. godine Akcioni plan za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini za period 2018 – 2022. godine.

(FENA) H.D.