FENA Novost: Sirija – Washington obustavlja pregovore s Moskvom o prekidu vatre

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-03 20:43:43

Sirija – Washington obustavlja pregovore s Moskvom o prekidu vatre

WASHINGTON, 3. oktobra (FENA) – Sjedinjene Američke Države su saopćile danas da prekidaju razgovore s Rusijom oko prekida vatre u Siriji, nakon što je prekid sukoba predviđen američko-ruskim sporazumom od 9. septembra ponovo narušen.

On nije uspio ispoštovati svoje obaveze”, posebno humanitarne i nije bio “u stanju osigurati” da sirijski režim prestane s bombardiranjem, kako je bilo dogovoreno 9. septembra. “Nasuprot tome, Rusija i sirijski režim su izabrali da nastave vojni način”, signalizirao je State Department u saopćenju. Pentagon je precizirao u ponedjeljak da se razmjene između dvije zemlje nastavljaju u pogledu “otklanjanja protivrječnosti”, to jest da se izbjegne incident između njihovih aviona.

Bijela kuća je “na rubu nestrpljenja” s Rusijom o sirijskom pitanju, rekao je njen glasnogovornik nakon saopćenja o suspenziji od Washingtona pregovora s Moskvom o prekidu vatre u zemlji uništenoj ratom.

 “Cijeli svijet je na rubu strpljenja s Rusijom”, rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Baracka Obame.

“Nema više ništa o čemu Sjedinjene Američke Države i Rusija mogu razgovarati” o Siriji, dodao je on, ocijenivši da je ovo “tragično”, naveo je AFP.

(FENA) M.B.