FENA Novost: Libija – Spašeno više od 5.600 migranata

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-03 20:07:03

Libija – Spašeno više od 5.600 migranata

RIM, 3. oktobra (FENA) – Italijanske obalske straže su saopćile danas da su koordinirale u toku jutra spašavanje više od 5.600 migranata uz obale Libije, dok Italija obilježava treću godišnjicu brodoloma u kojem se utopilo 366 osoba u blizini Lampeduze.

Prvi trošni brodovi su primjećeni prije zore, od kojih je jedan ribarski brod s oko 700 osoba, od kojih su brojna djeca. Ukupno desetak brodića je spašeno, a druge operacije su još u toku.

Čamci obalske straže i humanitarnih organizacija, kao Ljekari bez Granica (MSF), učestvovli su u spašavanju, uz pomoć vojnih brodova.

NVO je spomenuo na Twitteru komplikovanu operaciju vođenu kod gumenog čamca koji je bio u teškoći: nekoliko osoba se skoro utopilo, a mnogi su dobili opekotine zbog goriva. Dvije žene i jedno 8-godišnje dijete, zadobili su teške opekotine i morali su biti brzo evakuirani.

Ova intenzivna aktivnost u moru, nakon nekoliko sedmica relativnog mira, koincidira s godišnjicom brodoloma u Lampeduzi. U noći od 2. na 3. oktobar 2013. godine, više od 130 migranata se utopilo u brodu koji se zapalio i potonuo u blizini italijanskog otoka.

Slike poredanih kovčega su natjerale Italiju da pokrene Mare Nostrum, zamijenjenu poslije godinu dana evropskim dispozitivom nešto reduciran ali malo po malo je proširen, kojemu se odsada dodaje flotila privatnih humanitarnih brodova.

Ovi napori su omogućili da se pruži pomoć stotinama hiljada ljudi, ali nije moglo spriječiti Sredozemno more da proguta više od 11.000 migranata, prema podacima Visokog komesarijata za izbjeglice (UNHCR), naveo je AFP.

(FENA) M.B.