U petak najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada

Cooltura Saznajem

MOSTAR, 29. rujna (FENA) – Koledž ujedinjenoga svijeta (UWC) već treću godinu u Mostaru obilježava najzabavniju noć znanosti i istraživačkog rada “Noć istraživača”, koja se održava u petak, 30. rujna.

Mostarski program “Europske noći istraživača”, pod sloganom “Otkrijte nepoznato”, koja se održava u još četiri bh. grada – Sarajevu, Banjoj Luci, Bijeljini i Goraždu, počinje u 17 sati i održavat će se na Španjolskom trgu, Gimnaziji Mostar / UWC Mostar, Mepas Mallu i CineStaru, te Starom mostu i Gradskom parku.

– Mostar se ovim priključuje još oko 350 gradova širem Europe u kojima se održava ta manifestacija – kazala je direktorica UWC-a Valentina Mindoljević, naglašavajući značaj znanosti i istraživačkog rada za društveni i ekonomski razvoj.

Manifestacija se već petu godinu obilježava u BiH, a širom Europe od 2005. godine. Financira je Europska komisija za znanost i istraživanje u sklopu projekta “Horizonti 2020”.

– Ideja je da se znanost, istraživački rad i tehnologija približe mladim ljudima i građanima, te da građani imaju priliku vidjeti što to istraživači u principu rade i kako to djeluje na naš život, kao i da to bude neobičan izlazak u petak večer, gdje će se građani moći družiti s ljudima koji se bave znanošću i tehnologijom – dodala je Mindoljević.

Svečano otvorenje “Noći istraživača” planirano je u 17 sati ispred Gimnazije Mostar.

Slijede prezentacije veselih pokusa, predavanje o zdravom načinu života, natjecanje u izradi vodenih raketa, planetarij, Lego roboti, CSI, prezentacija znanstvenih projekata, inovacija i znanstvenika te brojni drugi sadržaji.

Svi programi su besplatni, a detaljan program i satnica može se pogledati na internetskim stranicama http://ift.tt/2docigX.

(FENA) R.G.