FENA Novost: Napredak u realizaciji projekta delaboracije naoružanja u kapacitetima OSBiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-09-29 17:40:47

Napredak u realizaciji projekta delaboracije naoružanja u kapacitetima OSBiH

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) – Na sjednici Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (MiMES), održanoj danas u Sarajevu, konstatiran je vidan napredak u realizaciji projekta delaboracije naoružanja u kapacitetima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), posebno u TROM-u Doboj, uz napomenu da se dostizanje planiranih rezultata očekuje do kraja 2016. godine. 

Također, istaknutoje da je u toku i stalna inspekcija stanja u skladištima naoružanja i MiMES-a, uz zahtjev Ministarstva odbrane BiH i Zajedničkog štaba OSBiH da se ovaj process okonča do kraja maja naredne godine.

U radu sjednice učestvovao je i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić, a između ostalih, prisutnim su se obratili predsjedavajuća Strateškog komiteta i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, rezidentni koordinator UN-a i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, komandant EUFOR-a general major Friedrich Schrotter, predstavnici Misije OSCE u BiH te predstavnici zemalja donatora.

Predstavnici Misije OSCE-a informirali su učesnike sastanka o realizaciji projekta “SECUP” koji je dao dobre rezultate u uređenju infrastrukture u skladištima ocijenjenih kao perspektivnim. Istaknut je značaj procesa uništavanja i rješavanja viškova naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava, posebno sa aspekta sigurnosnih rizika koje ova sredstva predstavljaju za BiH, ali i širi region.

Također, predstavnici UNDP-a informirali su o rezultatima projekta “Explode” i “Explode Plus”, koje je finansirala Evropska unija. Istaknuto je da je da je međunarodna zajednica pružila značajnu pomoć u realizaciji programa te da je izvjesno da će UNDP, zajedno sa Ministarstvom odbrane BiH, učiniti dodatne napore u saradnji sa zemljama donatorima s ciljem podržavanja nastavka ovog značajnog  projekta.

Sjednica je rezultirala prijedlogom zaključaka koji će biti dostavljeni članovima Strateškog komiteta te svim drugim subjektima koji prate ovaj proces.

U skladu sa usvojenim Planom rada za ovu godinu, članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH obišli su više jedinica i komandi OSBiH kako bi stekli uvid u stanje u vezi realizacije projekata koji rješavaju pitanja viškova naoružanja i MiMES-a.

To je učinjeno s ciljem stvaranja sigurnog okruženja i davanja mogućnosti pripadnicima OSBiH da se bave brojnim aktivnostima koje čine njihovu temeljnu misiju, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) E.F.