FENA Novost: Više od 30 visokoškolskih ustanova predstavilo programe na sajmu u Sarajevu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-04 12:39:44

Više od 30 visokoškolskih ustanova predstavilo programe na sajmu u Sarajevu

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) – Visokoškolske ustanove iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske, njih 36, prezentirale su danas u Sarajevu maturantima i studentima mogućnosti studiranja i to u okviru Trećeg međunarodnog sajma visokog obrazovanja.

Organizatori sajma pojasnili su da je cilj okupiti univerzitetske predstavnike, maturante i agencije za zapošljavanje koji će omogućiti konstruktivnu komunikaciju i podršku za zajednicu te olakšati odabir budućeg zvanja, odnosno uskladiti ponudu studijskih programa s potražnjom na tržištu rada.

Menadžer sajma Kemal Goletić kazao je danas da je u zemlji koja ima 14 ministarstva obrazovanja veliki izazov organizirati bilo šta iz te oblasti, ali je najavio da će sajmove i u budućnosti nastaviti organizirati izražavajući nadu da će ih u tome podržavati i resorna ministarstva.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo civilnih poslova BiH, a šefica Odsjeka za koordinaciju obrazovne politike Daria Duilović pri ovom ministarstvu naglasila je da se sajam svake godine sve više proširuje nudeći bogatiju ponudu budućim studentima zbog čega i opravdava svoje postojanje.

Partneri ovogodišnjeg sajma su resorna ministarstva Hrvatske i Slovenije, a po sedam visokoškolskih ustanova iz ovih zemalja predstavljeno je na ovogodišnjem sajmu.

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio kazao je da ovaj sajam znači budućnost ne samo BiH nego i za ostale zemlje, a uime Ambasade Slovenije u BiH Barbara Berčić kazala je da broj studenata iz BiH koji studiraju u Sloveniji svake godine raste.

Na sajmu je upriličen i okrugli sto nazvan “Visoko obrazovanje i realni sektor” na kojem se govorilo o izazovima srednjoškolca koji, pored svog izbora, trebaju da se suoče sa činjenicom o velikom broju nezaposlenih, razgovarao je i o reformi obrazovanja, ali i usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta.

Kako se Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu suočava s ovim izazovima novinarima je pojasnila rukovoditeljica Odjela za odnose s javnošću Fakulteta Lejla Sinanović, kazavši da se na ovoj visokoškolskoj ustanovi redovno nastavni planovi i programi prilagođavaju upravo tržištu.

– Fakultet nastavne planove usklađuje s poslovnom zajednicom putem Poslovnog savjeta koji čine 40 direktora najvećih bh. kompanija tako da od ukupnog broja nezaposlenih ekonomista pet posto s našeg fakulteta – zaključila je Sinanović.

Na okruglom stolu bilo je govora i o razvoju kvalifikacijskog okvira u zemljama Evropske unije odnosa studija i obavljanja prakse odnosno o relaciji studijski programi – zaposlenje, a kako je naglašeno ulaskom u EU omogućava se pristup evropskim grantovima za međunarodnu mobilnost.

(FENA) M.L.