Pet nagrađenih filmova na prvom ”dokuMfestu” u Zenici

Film & Foto & TV Show Time

Najtrofejniji filmovi prvog međunarodnog festivala dokumentarnog muzičkog filma u BiH su ”Maske” Brankice Drašković iz Novog Sada, ”Rock ‘n’ War” tuzlanskog autora Damira Pirića i ”Jadranka” Branka Lazića iz Banja Luke.

dokumfest 2016

Na prvom izdanju ”dokuMfesta”,  priređenom u prostoru zeničke klupske scene Zona (29. 8. – 3. 9.), prikazano je 25 filmova i o nagradama je odlučivao žiri u sastavu Antonela Pehar Šimunović (redateljka i urednica dokumentarnog programa BHT1, kao predsjednica žirija), Haris Abdagić (kantautor, član Amusa) i Damir Kukić (profesor na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici).

Utvrdivši da je festival ponudio bar šest ostvarenja koji su mogli dobiti naslov pobjednika, žiri je odlučio da trofej za najbolji film ravnopravno podijele ”Maske” novosadske autorice Brankice Drašković i ”Moj zanat” Mladena Matičevića iz Beograda. Pored njih, posebnu nagradu su dobili filmovi ”Jadranka” Branka Lazića, ”Rock’n’War” Damira Pirića i ”No smoking in Sarajevo” italijanskog autora Gianlucce Lofreda.

Zanimljivu specifičnost ”dokuMfesta” činio je i studentski žiri, koji su činili Haris Badžić, Haris Mujčić i Emina Buljubašić, studenti Odsjeka za kulturologiju zeničkog Filozofskog fakulteta i oni su za najbolji film proglasili ”Maske”, a posebnu nagradu dodijelili dokumentarcu ”Rock’nWar”.

Kad je publika u pitanju, uz već spomenute najbolje prihvaćeni filmovi bili su još ”Izgubljeno dugme”, ”Pola stoljeća diska”, ”Priča o grupi Eva Braun” i ”Soul Train”, a odluka o najboljem očigledno je najviše vođena osjećajima, jer je nagrada publike pripala najemotivnijim trenucima dokuMfesta, filmovima ”Rock ‘n’ War” i ”Jadranka”.

dokuMfest 2016