simo-esic-vezeni-most-festival-za-djecu

Vezeni most – biser među festivalima

Cooltura Gledam

Kada je tuzlanski pjesnik za djecu, pripovjedač, dramski pisac i novinar Šimo Ešić osnovao Društvo prijatelja knjige “Mali princ”, a 2004. pokrenuo i Međunarodni dječiji festival “Vezeni most”, lako se moglo dogoditi da brzo nestane pred naletom sasvim drugačijih sklonosti ovog vremena i ovih prostora. Srećom, i Ešić, i lijepe knjige, i upornost grupe zanesenjaka nisu pokleknuli pred svim trendovima reality ”kulture” i njihov festivalski susret stigao je ove godine do 13. izdanja, koje će biti priređeno u Mjesecu knjige – od 25. do 29. oktobra u Tuzli.

Središte festivala čini dodjela nagrade “Mali princ” autorima knjiga za djecu iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Prema nominaciji selektora dr. Ibrahima Kajana, kandidati iz BiH su knjige “Najdalja zvijezda do koje se voli” autorice Ljubice Ostojić i “Kamenčić skitnica” autorice Valerije Skrinjar-Tvrz.

Selektorica za Crnu Goru dr. Svetlana Kalezić-Radonjić nominirala je knjige “Modra planina” Dragane Kršenković-Brković i “Krtica i sunce” Ilije Nikčevića, selektorica za Hrvatsku, dr. Marine Gabelica, predlaže knjige “Krugovi na vodi” Snježane Babić-Višnjić i “Bio sam pas i opet sam” Petre Puh, dok će Srbiju, odlukom selektorice dr. Zorane Opačić, ove godine predstavljati “Leto kada sam naučila da letim” Jasminke Petrović i knjiga Vesne Aleksić “Dođi na jedno čudno mesto”.

Pored dodjele nagrade za najbolju dječiju knjigu, bit će uručena i nagrada za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini, a pripremljeni su i brojni drugi kulturni sadržaji.

Kao zanimljivost spomenimo i ovo: Zajednica udruženja građana Banjaluke 13. put je organizovala i susrete Banjalučana pod istim nazivom, “Vezeni most 2016”, čiji je program održan u julu.

Tuzlanski festival Vezeni most