Drazen Jankovic

Umro Dražen Janković Drale, prvi klavijaturista Zabranjenog pušenja

In memoriam Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Jučer ujutro u Beogradu je u svojoj 53. godini preminuo Dražen Janković Drale, klavijaturista grupa Zabranjeno pušenje i No Smoking Orchestra.

Drale je bio klavijaturista u prvoj postavi Zabranjenog pušenja, još dok se grupa zvala Pseudobluz Band Zabranjeno Pušenje, a povremeno je svirao i sa grupom Elvis J. Kurtović.

Pod pseudinimom Seid Mali Karajlić, snimio je prva tri albuma Zabranjenog pušenja, ”Das ist Walter” (1984.), ”Dok čekaš sabah sa šejtanom” (1985.) i ”Pozdrav iz zemlje Safari” (1987.), u ulozi klavijaturiste i pratećeg vokala, potpisujuću kao autor muzike i jednu od poznatih pjesmama, ”Djevojčice kojima miriše koža”.

Početkom 1990-ih, zajedno sa bratom Nenadom Jankovićem, aka Neletom Karajlićem, preselio je u Beograd i svirao u grupi No Smoking Orchestra.

Pored bavljenja muzikom, pojavljivao se i u nekim televizijskim serijama, kao znamenita ”Top lista nadrealista” i ”Složna braća”, a autor je i nekoliko knjiga, “Putopis Zabranjeno pušenje”, tri zbirke poezije pod zajedničkim nazivom ”Privatni semafor” i putopisi ”Unca unca čudo”.

Od Dražena se oprostio i sarajevsko-zagrebački bend Zabranjeno pušenje, porukom na svojoj stranici ”Dragi Drale, živiš i dalje sa nama, sa svojim pjesmama i svojim duhom. Tvoje dobro srce prekratko nas je grijalo. Grlimo te za oproštaj, divni i plemeniti druže.”

Foto: Damir Dervišagić