Coldplay-Chris-Martin-photo-Lindsey-Best

Zašto je poznata američka fotografkinja fascinirana našim regionalnim autoricama

Cooltura Gledam Muzika - regija

Trebala je to biti prosta priča, jedna ‘obična’ izložba fotografija, a onda je narasla do događaja o kojem se već može govoriti kao o jednoj od najvrijednijih prezentacija ženskog stvaralaštva u fotografskoj umjetnosti.

Najprije fakti.

Svoju tradicionalnu godišnju izložbu zeničko udruženje ”Zona muzike” ovaj put je ograničilo isključivo na žene, autorice umjetničke fotografije iz našeg regiona. Kao prvi ovdašnji umjetnički refleks na svjetski neformalni pokret #MeToo, takva izložba je zamišljena kao doprinos jednakopravnosti žena u umjetnosti. I njihov je odgovor na izazov bio odličan – na konkurs se prijavilo 47 autorica iz BiH, Hrvatske i Srbije sa blizu 450 radova.

Prva selekcija, koju je vodila new media dizajnerica Ferida Abdagić, dala je naslutiti da #MeToo – ne samo zbog posvećenosti ženskom stvaralaštvu – nije tek jedna od brojnih ‘običnih’ izložbi fotografije. Visoka umjetnička razina učinila je da izbor za postavku bude sužen na 200 radova tek poslije višestrukog ocjenjivanja.

Kada su oni dostavljeni ‘vrhovnoj sutkinji’ Lindsey Best, poznatoj fotografkinji iz Los Angelesa, sa zadaćom da izabere 50 najboljih fotografija za izložbu, nastao je ”problem”.

Lindsey Best
Lindsey Best

There were so many incredible photos, it was so hard to narrow it down” – ubrzo je Lindsey obavijestila organizatora.

Američka fotografkinja piše da je fascinirana koliko ekspresije, modernog pristupa, nevjerovatnih kadrova, tehničkog savršenstva nalazi u fotografijama autorica sa Balkana. O tome svjedoči njena molba organizatoru da se dodijeli više nagrada od uobičajenih prvo, drugo i treće mjesto, jer ona ima višestruko više kandidata za priznanje.

Muzika sa ovih prostora za nju je, kao uostalom vjerovatno za sve muzičke novinare Amerike, potpuna nepoznanica. Ali, zbog fantastične vizuelne prezentacije te muzike kroz objektiv žena iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Beograda, Novog Sada, Zagreba, Splita, Rijeke i drugih regionalnih gradova, Lindsey Best sada zna za neka imena i ima motiv za istraživanje.

Zbog toga je jedna naizgled skromna izložba dobila najveći mogući smisao, kao emotivno i nadahnuto svjedočanstvo, vrijedno za sva vremena i sve prostore, pokazujući da i kao umjetnost i kao dokument koncertna fotografija zaslužuje svu moguću pažnju.

Naslovna fotografija: Coldplay (photo by Lindsey Best)

Galeriju koncertnih fotografija Lindsey Best možete pogledati na oficijelnoj stranici autorice.