Kraftwerk

Kraftwerk u Sarajevu – povratak nade o velikim koncertima u BiH

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Kraftwerk će 25. 2. 2018. nastupiti u sarajevskoj Skenderiji u sklopu 3D turneje, na kojoj će se u to vrijeme pojaviti još u Ljubljani, Beogradu i Skoplju. Za sarajevski koncert danas počinje prodaja early bird ulaznica.

Slavni njemački electro art-pop / krautrock bend, koji se primiče svojoj 50-godišnjici na sceni, od albuma ”Tour de France Soundtracks” (2003) nije imao studijsko izdanje, ali je u proljeće ove godine objavio ”3-D Der Katalog” za koji je dobio dvije nominacije za Grammy 2018 – u kategorijama najboljeg dance/electronic albuma i najboljeg surround sound albuma.

To je tek drugi live album Krafrwerka, plasiran u nekoliko različitih paketa, kao 4-disc blu-ray box set, 8-disc CD box set i 9-disc vinyl box set.

Desetine koncerata u okviru 3-D turneje bend je izveo ove godine, a njen dio u 2018. počinje 2. 2. u Dresdenu i istog mjeseca pojavljuju se u našem regionu: 22. 2. u Ljubljani, 24. 2. u Beogradu, 25. 2. u Sarajevu i 27. 2. u Skoplju.

Za Sarajevo ovaj je događaj značajan kao (možda) povratak nade da će veliki svjetski muzički spektakli početi, poslije dugo vremena (U2 iz 1997. i Deep Purple 2007. godine), stizati i do BiH. To nadanje potkrepljuje i najava novog Exitovog ‘ogranka’ za ovu zemlju, festivala Jahorina84, od 15. do 18. 3.

Organizator koncerta Kraftwerka u Skenderiji. 25. februara, sarajevska je agencija Gramofon i važno je spomenuti da je u njenom okrilju rođen Jazz Fest Sarajevo. Obzirom na visoke produkcijske standarde, koji podrazumijevaju brigu o savršenom zvuku, Gramofon je najbolji izbor za ‘domaćina’ Kraftwerku.

Uz napomenu da će to biti jedinstveni 3-D koncertni doživljaj, te da će svaki gledatelj na ulazu u dvoranu dobiti 3-D naočale, Gramofon danas u prodaju pušta early bird ulaznice u sistemu www.kupikartu.ba po cijeni od 34 KM.