Josipa Lisac

Nagrade za Josipu Lisac, Hladno pivo, Zabranjeno pušenje…

Muzika - regija Show Time

Muzička scena u Hrvatskoj među svim zemljama regiona ima najrazvijeniju institucionalnu potporu, a jedan od njenih oblika je niz godišnjih nagrada muzičarima za aktuelni ili dugotrajni rad.

Glavni odbor Hrvatske Glazbene Unije donio je odluku o dodjeli godišnjih nagrada za grupna i pojedinačna ostvarenja za 2017. godinu.

Na vrhu je legendarna Josipa Lisac, koja je napunila cijelih za 50 godina muzičkog delovanja, za koje godinama dobija najveće priznanje – ono od publike – a veliki jubilej je, svakako, razlog i za institucionalnu nagradu.

Vrijedne jubileje, 40 godina rada, slave i riječki autor, producent i izvođač sa adresom u New Yorku, Nenad Bach, te još jedan poznati muzičar iz Rijeke, Robert Funčić (šire poznat kao osnivač, gitarista i autor u nekadašnjoj popularnoj power-pop grupi Xenia), pa im HGU tim povodom dodjeljuje priznanje.

Zagrebačka rock grupa Hladno pivo zavrijedila ga je za 30 godina javnog umjetničkog djelovanja, dok se splitskom studijskom muzičaru Mladenu Magudu, koji je preminuo prošle godine, nagrada dodjeljuje posthumno za značajan doprinos hrvatskoj glazbi.

Na kraju, kao sasvim netipična, zanimljiva i hvale vrijedna odluka: priznanje HGU-a za doprinos promociji muzike dodjeljuje se Jovanki Bukvić – voditeljici music shopa “Dallas”, male riječke glazbene oaze.

Mega Muzika trofej je drugačija vrsta nagrade, koju pod pokroviteljstvom Fendera već 14 godina dodjeljuje zagrebački Mega Muzika centar i ”prepoznaje vrsne muzičare koji svojim radom i doprinosom zaslužuju priznanje, a često bivaju neprimjećeni od struke i ostalih dodjela nagrada”.

Ove godine nagrade će biti dodijeljene 30. 11. u klubu Hard Place u Zagrebu, pred publikom i uz prikladan jam session.

Trofej za 2017. će ponijeti Toni Lović (Zabranjeno pušenje) u kategoriji gitarista, Henry Radanović (bas gitara), Goran Markić (bubnjevi), Branimir Jovanovac Bani iz grupe Opća opasnost (klavijature), Zabranjeno pušenje u kategoriji bendova, zadarski blues sastav Jeremiah’s u kategoriji mladih bendova, Ervin Baučić (vokal) i Hrvoje Rupčić (udaraljke).

Nagrade za poseban doprinos hrvatskoj blues sceni dodjeljuju se posthumno sjajnom usnoharmonikašu Nevenu Mijaču, koji je preminuo krajem prošle godine, te ekipi Tomas Krkač & Telefon Blues Band, zagrebačkoj blues-rock-americana grupi Be Ha Ve za album “One of These Days” i lideru/pjevaču izvrsne splitske grupe Sunnysiders, Borisu Hrepiću, blueserskom posvećeniku koji je, među ostalim, ove godine pokrenuo Thrill Blues Festival, novi značajan žanrovski događaj za promociju bluesa.