Scream for me Sarajevo nastavlja fascinirati svijet

Film & Foto & TV Show Time

Muzički dokumentarac u produkciji sarajevskog Prime Timea i režiji Tarika Hodžića na svakom novom festivalu sve više oduševljava i kritiku i publiku, što je uvod za vrlo izvjesnu svjetsku kino distribuciju.

Filmadžije znaju: presudna stvar poslije završetka filma jeste hoće li on, nakon festivalskih pohoda, ući u redovnu kino distribuciju i pod čijom ‘kapom’.

Već premijera na prošlogodišnjem SFF-u dala je naslutiti da ”Scream for me Sarajevo” može imati veliki potencijal, kao prvi dokumentarac iz BiH koji bi se na velika vrata mogao probiti do svjetskih kino dvorana.

Nakon prestižnog američkog Rhode Island International Film Festivala, 12. 8., i jednog još uvijek malog festivala muzičkih dokumentaraca dokuMfest u Zenici, 23. 9. (gdje je proglašem najboljim ostvarenjem), ”Scream” je 26. 9. prikazan u Londonu, na festivalu War Child – i dobio ovacije publike, te izraze fasciniranosti vrlo uglednih likova.

”Upravo sam gledao film ‘Scream For Me Sarajevo’. Oduševljen sam i taknut do suza! Publika je ispratila film ovacijama”, riječi su slavnog producenta Simona Egana (”The King’s Speech”).

”Ovo je nevjerovatan film, briljantno osmišljen i zaslužuje široku publiku. On nam priča izvanrednu priču o moći muzike, onom najboljem i najgorem od čovječanstva. Moćan, dirljiv i prepun heroja. Motivirajući usprkos ratnom hororu u pozadini”, napisao je direktor londonske opere Simon Glinn.

Bruce Dickinson, Sarajevo 14.12.1994., photo by Milomir Kovačević
Bruce Dickinson, Sarajevo 14.12.1994., photo by Milomir Kovačević

Već svima dobro poznata nevjerovatna priča o dolasku frontmena velikog metal benda Iron Maiden, Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljeno Sarajevo i njihovom koncertu u BKC-u, 14. 12. 1994. po mnogima je jedna od najdramatičnijih i u isti tren najtoplijih o vremenu kada se nada brzo gubila i još brže rađala u svakoj mogućoj prilici.

Film je prošlog vikenda prikazan u Bergenu, u Švedskoj, sutra će imati projekciju na DOKUart Festivalu u Bjelovaru, pa slijede amsterdamski Eastern Neighbours Film Festival (28. 10.) i veliki kanadski Hamilton Film Festival (11. 11.).

Ono što je Tanovićeva ”Ničija zemlja” prije 16 godina učinila za igrani film BiH kinematografije, u žanru dokumentarnih sada čini ”Scream for me Sarajevo”. Materijala i inspiracije u podžanru muzičkih dokumentaraca u ovoj zemlji je toliko puno da bi s ovakvim uspjehom i drugi autori morali dobiti veliki poticaj.