Academy Awards Oscars 2016

Iz regiona po Oscara ide nova generacija filmadžija

Film & Foto & TV Show Time

Nakon prvog poznatog kandidata iz regiona, bh. filma ”Muškarci ne plaču”, poznate su sada i oscarovske nominacije iz Hrvatske i Srbije, a zajednička nit su im mlađi autori, te čak dva rediteljska debitanta.

Bosna i Hercegovina je prva objavila svog kandidata za Oscara, kada je sredinom prošlog mjeseca Udruženje filmskih radnika BiH objavilo da će u utrku za najprestižniju filmsku nagradu poslati dramu “Muškarci ne plaču“, debitantsko ostvarenje režisera Alena Drljevića (link).

Već nagrađivani debitantski film Hane Jušić ”Ne gledaj mi u pijat” hrvatski je kandidat za 90. nagradu Oscar, odlučila je 1. 9. Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Biralo se između pet prijavljenih filmova – uz ‘Ne gledaj mi u pijat’, u konkurenciji su bili ‘Ministarstvo ljubavi’ Pave Marinkovića, ‘Sve najbolje’ Snježane Tribuson, ‘Ustav Republike Hrvatske’ Rajka Grlića i ‘Uzbuna na Zelenom Vrhu’ Čejen Černić. Odluku o izboru kandidata hrvatske kinematografije donijela je petnaesteročlana komisija, u drugom krugu tajnog glasanja natpolovičnom većinom od osam članova.

Od svjetske premijere na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, gdje je dobio nagradu FEDEORA za najbolji europski film, ‘Pijat’ je sudjelovao na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, s kojih se redovito vraćao s nagradama.

Osim činjenice da je rediteljica s ovim filmom debitirala, zanimljivo je da se u glavnoj ulozi pojavljuje Mia Petričević, arhitektica koja je ulogu prihvatila iz znatiželje, a glume još Nikša Butijer, Arijana Čulina (u svojoj prvoj filmskoj ulozi) i Zlatko Burić.

Film ”Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića kandidat je Srbije za nagradu Oscar, odlučila je Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije.

Šesnaest članova Akademije je glasalo i opet zanimljivost – osam za ovaj film, jedan je glas bio nevažeći, a sedmoro je glasalo za ostvarenje “Slepi putnik na brodu ludaka” Gorana Markovića, dok treći film u toj konkurenciji, “Zona Zamfirova 2” Juga Radivojevića nije dobio nijedan glas članova Akademije.

Crna komedija “Rekvijem za gospođu J”, sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, svjetsku premijeru je imala na ovogodišnjem Berlinaleu, prikazana je potom na još 25 festivala (u Sarajevu, Karlovim Varima, Moskvi, Vukovaru…), a do kraja godine pozvana na još 17.