MixerHouse Sarajevo

Mikser House – welcome to Sarajevo & BiH!

Muzika - regija Muzika BiH Samo urbano Saznajem Show Time

Mikser House nije zgrada, nego je ideja. A ideju uspješnom čine ljudi, talentirani i kreativni, predani i inovativni, ljudi sa vizijom. Takav Mikser House u Sarajevu, u BiH globalno, mogao bi biti novi vrijedan poligon razmaha muzičke i općenito kulturne scene.

Mikser festival u Beogradu nastao je 2009. i već sljedeće godine dramatično raste, okuplja više od 1.000 performera raznih profila i 40.000 posjetilaca.

Kako? S kojom magičnom formulom?

Ona, napisana ili izgovorena, zvuči jako jednostavno: ekipa koja stoji iza ideje Miksera sve je uobičajene programe, kakvi se priređuju svakodnevno i posvuda – koncerte, festivale, izložbe, tribine, radionice, teatarske predstave, edukacije talenata – samo pomaknula izvan konvencionalnih okvira, i prostorno, i u izvedbi.

Mikser audio market, Beograd
Mikser audio market, Beograd

Eto, ništa mudro, ali…

Nove generacije donose nova pravila, pa samo oni koji im se brzo prilagođavaju ili, štaviše, otvaraju nove putove, brzo i efikasno pronalaze ‘konzumente’ kojima se obraćaju. Tako je Mikser festival i Mikser House u Beogradu svih ovih godina izgrađivao drugačiju vizuru prezentacije kulture, uz možda najvažniju činjenicu – ostajući samoodrživ i nezavisan.

Mnoge su dobre ideje u ovim našim krajevima propadale, mnogi projekti ‘dišu na škrge’, jer računaju na podršku sistema, a on već dugo neosjetljiv na kulturu i inovacije pogotovo.

Takav Mikser House u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini globalno, mogao bi biti novi vrijedan poligon razmaha muzičke i općenito kulturne scene, pa onda njenog još aktivnijeg uključenja u regionalne tokove. Jedan sličan poligon, za sada uglavnom ograničen na manju lokalnu zajednicu, već imamo. Zove se Muzički centar Pavarotti i zove se Rock škola Mostar.

Uz jednake mostarske i beogradske mikser-houseovske postulate – multikulturizam, tolerancija, kreativnost, pomirenje i podsticanje kreativnog angažmana mladih, kao ozbiljne razvojne šanse za prosperitet budućih generacija na Balkanu – imamo pravo (i potrebu) očekivati da će Mikser House Sarajevo donijeti nove vjetrove. Među ostalim na rock scenu u cijeloj BiH, kojoj takav poticaj može vratiti nekadašnju autentičnost i konačno hvatanje koraka sa zbivanjima u okolnim zemljama.

Mikser House, Beograd
Mikser House, Beograd

Optimizmu vidimo temelj i u imenovanju Almira Kurta Kugle umjetničkim direktorom Mikser Housea Sarajevo.

One koji trebaju objašnjenje samo ćemo podsjetiti na dizajnerske i promotivne rezultate kreativno provokativnog tima Kurt & Plasto (sa zapaženim kreacijama u nekadašnjoj nagradi ‘’Davorin’’, među ostalim), na njihovu raniju umjetničku grupu grupu Maxumim, na Kurtova glumačka ostvarenja (‘’Ničija zemlja’’, ‘’Lud, zbunjen, normalan’’), te na rad u bendovima Sing Sing i Karne.

Koncertno otvaranje Mikser Housea, smještenog u industrijskoj zoni Pofalići, samo je simbolični čin. Proteći će uz nastup Ramba Amadeusa (8. septembar), potom dvostruki koncert Urban & 4 i sarajevske grupe Skroz (9. septembar), a puno važnije je sve što slijedi u narednim mjesecima i godinama.