the-shadows-running-out-of-world-from-split-67

Vremeplov: Prije pola stoljeća pjevali su nam Shadowsi

GPS za dušu Vremeplov

Dana Gospodnjeg, 3. 8. 1967. godine, splitski aerodrom je makar djelimično podsjetio na euforiju kakvu su Beatlesi izazivali diljem svijeta – naime, na festival zabavne muzike Split 67 stigli su čuveni gosti iz Engleske, grupa The Shadows.

Vidjeti uživo legendarnog Hanka Marvina, gitarskog heroja svih ranih beat i rock and roll sastava u tadašnjoj Jugoslaviji, vidjeti britanski sastav koji je 1960. snimio kultni “Apache“, trominutni instrumental što ga je ‘skidao’ svaki nadobudni čupavac s ovih prostora na početku sviračke karijere – to je baš bila onovremena prvorazredna senzacija.

Splitski festival tada je imao sedmo izdanje i inovaciju – da pjesme iz programa, pored domaćih izvođača, izvode i inozemni gosti.

Dakle, u konkurenciji su bili splitski VIS Delfini s pjesmom “Beat na moru” (autori: Delfini, M. Bogliuni, P. Kanižaj), a alternaciju pod nazivom “Running Out Of World” izveli su Shadowsi.

The Shadows kao prateća grupa Cliffa Richardsa
The Shadows kao prateća grupa Cliffa Richardsa

Iako je jako malo dokumenata o tom zanimljivom događaju sačuvano, za trajno svjedočanstvo ostao je originalni tonski zapis nastupa slavnih Britanaca.

Za podsjetnik još: na Splitu 67. prvu nagradu publike osvojio je Vice Vukov s pjesmom “Pismo ćali”, dok su po mišljenju stručnog žirija prvo mjesto podijelili Dubrovački trubaduri s pjesmom “Luda mladost” i VIS Delfini s pjesmom “Beat na moru”. Na festivalu se prvi put pojavio i mladi Oliver Dragojević, pjevač splitskih Batala. Izveo je pjesmu Zdenka Runjića “Picaferaj” i prošao potpuno nezapaženo, zbog čega je ogorčeno odlučio da odustane od solističke pjevačke karijere. Epilog je poznat.

Ako niste znali: The Shadows su u Split stigli sa već pet albuma iza sebe, a na izdanju “Shadow Music” iz 1966. godine snimili su instrumentalnu obradu “Marš na Drinu”, srpske ratne pjesma i nekadašnje himne Srbije, koju je početkom 20. stoljeća napisao skladatelj Stanislav Binički.

Naslovna fotografija: The Shadows na festivalu Split 1967.

1 razmišljanje na “Vremeplov: Prije pola stoljeća pjevali su nam Shadowsi

Komentari su zatvoreni.