GPS za dušu Vremeplov

Vremeplov: Prije pola stoljeća pjevali su nam Shadowsi

the-shadows-running-out-of-world-from-split-67

Dana Gospodnjeg, 3. 8. 1967. godine, splitski aerodrom je makar djelimično podsjetio na euforiju kakvu su Beatlesi izazivali diljem svijeta – naime, na festival zabavne muzike Split 67 stigli su čuveni gosti iz Engleske, grupa The Shadows.

Vidjeti uživo legendarnog Hanka Marvina, gitarskog heroja svih ranih beat i rock and roll sastava u tadašnjoj Jugoslaviji, vidjeti britanski sastav koji je 1960. snimio kultni “Apache“, trominutni instrumental što ga je ‘skidao’ svaki nadobudni čupavac s ovih prostora na početku sviračke karijere – to je baš bila onovremena prvorazredna senzacija.

Splitski festival tada je imao sedmo izdanje i inovaciju – da pjesme iz programa, pored domaćih izvođača, izvode i inozemni gosti.

Dakle, u konkurenciji su bili splitski VIS Delfini s pjesmom “Beat na moru” (autori: Delfini, M. Bogliuni, P. Kanižaj), a alternaciju pod nazivom “Running Out Of World” izveli su Shadowsi.

The Shadows kao prateća grupa Cliffa Richardsa

The Shadows kao prateća grupa Cliffa Richardsa

Iako je jako malo dokumenata o tom zanimljivom događaju sačuvano, za trajno svjedočanstvo ostao je originalni tonski zapis nastupa slavnih Britanaca.

Za podsjetnik još: na Splitu 67. prvu nagradu publike osvojio je Vice Vukov s pjesmom “Pismo ćali”, dok su po mišljenju stručnog žirija prvo mjesto podijelili Dubrovački trubaduri s pjesmom “Luda mladost” i VIS Delfini s pjesmom “Beat na moru”. Na festivalu se prvi put pojavio i mladi Oliver Dragojević, pjevač splitskih Batala. Izveo je pjesmu Zdenka Runjića “Picaferaj” i prošao potpuno nezapaženo, zbog čega je ogorčeno odlučio da odustane od solističke pjevačke karijere. Epilog je poznat.

Ako niste znali: The Shadows su u Split stigli sa već pet albuma iza sebe, a na izdanju “Shadow Music” iz 1966. godine snimili su instrumentalnu obradu “Marš na Drinu”, srpske ratne pjesma i nekadašnje himne Srbije, koju je početkom 20. stoljeća napisao skladatelj Stanislav Binički.

Naslovna fotografija: The Shadows na festivalu Split 1967.

Ostavi komentar