Muzika - svijet Show Time

Nemoj po glavi, druže plavi!

Algiers, live

Američki eksperimentalni post punk sastav Algiers (Alžirci) sa svog friškog drugog albuma The Underside of Power predstavlja spot ”Cleveland”, tematski usmjeren protiv rasizma i policijske brutalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Video za pjesmu ”Cleveland” uobličio je pjevač benda, Franklin James Fischer, oslanjajući se na ideologiju proskribirane političke partije Crni Panteri (1966. – 1982.), čiji je cilj bio borba protiv rasizma i protiv policijske brutalnosti nad građanima drugačije boje kože.

Spot je sniman u New Yorku, gdje je ovaj problem u zadnjim decenijama prošlog stoljeća bio posebno izražen, a pored originalnih kadrova, Fischer koristi i arhivske snimke, te poruke i crne statističke podatke, čime suptilno poziva na akciju u borbi protiv novih eskalacija rasizma, brutalnosti, netrpeljivosti, koja ima i globalni karakter.

Dakle, kad god pomislimo da pretjerujemo zato što smo mi ‘divlji Balkanci’, ovo je podsjetmik da je cijeli današnji ‘moderni’ svijet, nažalost podivljao u službi božanstva pohlepe i novca. Što ne abolira ni jednog našeg divljaka.

Ostavi komentar