Algiers, live

Nemoj po glavi, druže plavi!

Muzika - svijet Show Time

Američki eksperimentalni post punk sastav Algiers (Alžirci) sa svog friškog drugog albuma The Underside of Power predstavlja spot ”Cleveland”, tematski usmjeren protiv rasizma i policijske brutalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Video za pjesmu ”Cleveland” uobličio je pjevač benda, Franklin James Fischer, oslanjajući se na ideologiju proskribirane političke partije Crni Panteri (1966. – 1982.), čiji je cilj bio borba protiv rasizma i protiv policijske brutalnosti nad građanima drugačije boje kože.

Spot je sniman u New Yorku, gdje je ovaj problem u zadnjim decenijama prošlog stoljeća bio posebno izražen, a pored originalnih kadrova, Fischer koristi i arhivske snimke, te poruke i crne statističke podatke, čime suptilno poziva na akciju u borbi protiv novih eskalacija rasizma, brutalnosti, netrpeljivosti, koja ima i globalni karakter.

Dakle, kad god pomislimo da pretjerujemo zato što smo mi ‘divlji Balkanci’, ovo je podsjetmik da je cijeli današnji ‘moderni’ svijet, nažalost podivljao u službi božanstva pohlepe i novca. Što ne abolira ni jednog našeg divljaka.