Starbridge, spot

Video premijera: Starbridge (Sarajevo) – Days of Fire

Muzika BiH Show Time

Danas objavljeni drugi video singl sarajevske progressive/metal/classical rock grupe Starbridge donosi novu epizodu njihove prilično kompleksne ukupne muzičke slike, koja će se potpuno spoznati tek kada izbace makar još dva-tri broja.

Sasvim različit od premijernog singla ”Reborn” s početka godine, koji je imao mekši polu-akustični zvuk sa blagim elementima popa, novi broj, izrečeno slengovskim izrazom iz ovog žanra – razvaljuje.

Već i ta spomenuta prva pjesma dala je naslutiti snagu i raspon sjajnog vokala Dejane Hršum, te zavidne sviračke mogućnosti cijelog benda (Daniel Grahovac – gitara, Darko Hrgić – bas, Svetozar Canić – klavijature i Dragan Grahovac – bubnjevi), ali ”Days of Fire” sve to podiže do maksimalne razine i pokazuje da će Starbridge, ako izdrži iskušenja (vidjeti prethodnu priču), biti jedna od velikih, možda i izvoznih uzdanica BiH rocka.

Iako se u osnovi pridržavaju standarda metal-rock žanra, sympho elementi, struktura pjesme koja nije pravolinijska, promjene ritma, sjajne Dejanine operne vokalne vinjete, uravnotežena uloga svih instrumenata, uz odličan snimak i produkciju, čine da ”Days of Fire” zvuči kao da nije odavde.

Palac gore i za autore videa, koji su vješto i s mjerom, povezali obični ‘in the room ambijent’, sa dokumentarističkim materijalom koji ilustrira angažiranu temu pjesme.