pivska kolekcija

Najpoznatiji i najrasprostranjeniji pivski suvenir?

Metropol Samo urbano

Krigle i čaše, kartonski i drveni podmetači, otvarači za boce, ukrasni magneti, privjesci, majice…, sve su to suveniri koji se mogu povezati sa bilo kojim brendom, ali samo strasne pivopije imaju jedan i unikatan.

Pivo je najstarije i u svijetu najviše konzumirano alkoholno piće.

Kažu da se pilo još u ranom neolitu, 9500 godina prije nove ere, da su Babilonci radili 16 vrsta tog pića, da se na planeti popije oko 133 milijarde litara godišnje, a u rasponu od 3% do 10,5 % alkohola (uz sve popularnije cider i bezalkoholne varijante) ne zna im se današnji broj vrsta i naziva – osim da se proizvodi u više od 15.000 zvaničnih pogona u svijetu.

Na svakom kvizu biste vjerovatno odmah odgovorili: najviše piva po glavi stanovnika popije se u Češkoj. U svjetskom vrhu su Austrijanci i Nijemci, a u našim krajevima najviše piva popiju Slovenci (75 litara po stanovniku godišnje), zatim Hrvati (72.5), pa dosta iza slijede Srbija (60,3) i BiH (56,1).

Većina pivopija imaju nešto zajedničko – najpoznatiji i najrasprostranjeniji pivski suvenir poznat kao ”pivski stomak”.

pivski stomak

Ruku na srce, postoje pivopije koje imaju potpuno ravan stomak, a s druge strane oni koji pivo nikako ne piju, a imaju višak centimetara u struku.

Nećemo sada o tome (pivopije se svojim ponose), nego sada – za ozbiljno.

U danas objavljenoj prvoj najavi muzičkog programa ovogodišnjeg, 15. Belgrade Beer Festa, od 16. do 20. 8. na beogradskom Ušću, da će na festivalu zasvirati zagrebačko Hladno pivo (18. 8.) i šabački Goblini (19. 8.), stoji još jedna zanimljivost.

Na Beer Festu će prvi put u Srbiji biti priređena ”Međunarodna razmjena pivskih suvenira”. Posvuda po svijetu već godinama se organiziraju ovakvi skupovi, koji privlače veliki broj kolekcionara i turista, a Udruženje srpskih kolekcionara pivskih čaša i suvenira će 19. 8. na Ušću izložiti najzanimljivije pivske suvenire kolekcionara iz Slovačke, Njemačke, Litve, Austrije, Češke, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Poljske, Bugarske, Hrvatske…

German-beer-steins