Dani u sedmici imaju značenje (1): ponedjeljak – dan lopova

GPS za dušu Svijet tajni

U opusu poznatog sarajevskog novinara, istraživača, putopisca i publiciste Ahmeda Bosnića posebno mjesto imaju knjige i serijali o misterijama, bilo prirodnim ili društvenim. Iz njegove ”Knjige tajni” donosimo priče o danima u sedmici.

Ponedjeljkom upravlja Mjesec i to je, prema jednima, dan sreće i mira, a prema drugima, dan kada je potrebno biti na oprezu, jer bi se mogao završiti s puno nepredviđenih nevolja.

Zbog svoje veze s Mjesecom, noći i mrakom, ponedjeljak se u prošlosti smatrao danom lopova.

Istraživanja pokazuju da nema nikakve razlike spavate li pet ili 10 sati u noći sa nedjelje na ponedjeljak. Vaš um i tijelo se cijelu noć priprema za naporan prvi dan tjedna, pa, bez obzira na sate koje ste prespavali – bit ćete iscrpljeni.

Mnogi smatraju da je ponedjeljak toliko loš dan da vam pokvari pola nedjelje, dana odmora, jer već oko 15 sati počnete razmišljati o obavezama koje vas čekaju sutradan, prvi dan tjedna. Ukoliko osjetite i tračak sreće i ushićenja nakon 15 sati u nedjelju, na pravom ste putu da pobijedite svu grozotu ponedjeljka.

i-hate-mondays

U narodu se govorilo se da će cijeli tjedan biti onakav kakav je ponedjeljak, te se zato tog dana nije smjelo započinjati ništa nemoralno, niti bilo šta što je trebalo da traje cijeli život, prije svega, ženidba i udaja ili useljenje u novu kuću ili novi stan.

Da bi tjedan bio harmoničan i sretan, u narodu je ostao običaj da se u ponedjeljak ujutru pije čaj od mente.

Govorilo se da nije dobro ni prati rublje, ni krenuti na putovanje, ni započeti žetvene radove, ni kopati grob, posuđivati od drugog bilo što, odricati se bilo čega, primati plavokose posjetioce i goste, jer bi se posjete koje su započinjale ponedjeljkom, navodno, mogle nepredviđeno nastaviti i tokom cijelog tjedna.

Ako se u ponedjeljak ujutro čuje grmljavina ili vide munje na nebu, cijeli tjedan mogla bi  padati kiša!

Hate Mondays

Vjerovalo se da je ponedjeljkom sretno: primiti novac, poklone, te primiti tamnokosog posjetioca.

S druge strane, vjerovalo se da je nesreća ako se ponedjeljkom nešto pozajmi ili ako se nepredviđeno potroši veća svota novaca.

Povoljnim se smatralo i raditi na polju ili u vrtu, jer Mjesec koji se puni slovi kao simbol plodnosti.

Sanjati ponedjeljak predskazuje skoro nepredviđeno naporno putovanje!
(Ahmed Bosnić ”Knjige tajni”)